X

Σπαγγέτι με Μελάνι από Καλαμάρι

Η συνταγή του σεφ Γιάννη Μανίκη για μία υπέροχη μακαρονάδα με μελάνι από καλαμάρι.

Υλικά

Υλικά για 4 άτομα:

500 γρ. σπαγγετι με μελάνι σουπιάς

320 γρ. αστακό

40 γρ. Brick σολομού

cress για το σερβίρισμα

αλάτι, πιπέρι

250 γρ. clams

50 γρ. κρεμμύδι

50 γρ. καρότο

30 γρ. σέλερι

30 γρ. φινόκιο

1 λίτρο νερό

50 ml λευκό κρασί

5 γρ θυμάρι φρέσκο

1 φύλλο δάφνης

120 ml κρέμα γάλακτος

15 γρ βούτυρο

2 φύλλα ζελατίνης

2.5 γρ αγαρ-αγάρ

Εκτέλεση

Ξεκινώντας με το ζωμό: Σε μια κατσαρόλα προσθέτουμε 1 λίτρο νερό, το κρεμμύδι, καρότο, σέλερι και το φινόκιο χοντροκομμένα, το λευκό κρασί, το θυμάρι και το φύλλο δάφνης. Αφήνουμε να βράσει, έτσι ώστε τα λαχανικά να βγάλουν όλα τους τα αρώματα.

Στη συνέχεια τα αφαιρούμε και προσθέτουμε τα clams.

Μαγειρεύουμε μέχρι να ανοίξουν. Όσα παραμείνουν κλειστά δεν θα τα χρειαστούμε.

Για το seafood froth: Παίρνουμε 370 ml από το ζωμό που φτιάξαμε, μαζί με 120 ml κρέμα γάλακτος και 15 γρ. βούτυρο και τα βάζουμε σε μια κατσαρόλα μέχρι να βράσουν.

Στη συνέχεια αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε να πέσει η θερμοκρασία λίγο κάτω από τους 60 βαθμούς.

Στη συνέχεια προσθέτουμε τα φύλλα ζελατίνης, αφού προηγουμένως τα έχουμε μαλακώσει σε κρύο νερό, και το αγάρ-αγάρ. Περνάμε όλο το μείγμα από σινουά. Αφού το σουρώσουμε, το τοποθετούμε σε ένα σιφόν και θα χρειαστούμε μια αμπούλα αζώτου. Ανακινούμε πρίν από κάθε χρήση.

Σε μια κατσαρόλα με αλατισμένο νερό που βράζει, προσθέτουμε τα σπαγγέτι. Παράλληλα, σε ένα τηγανάκι σωτάρουμε τα κομμάτια του αστακού με λίγο βούτυρο, αλατοπιπερώνουμε και αποσύρουμε από τη φωτιά αφού έχει ψηθεί.

Στη συνέχεια βγάζουμε τα σπαγγέτι, τα στραγγίζουμε και τα βουτυρώνουμε.

Για το στήσιμο του πιάτου: Με τη βοήθεια μιας πιρούνας ή μιας τσιμπίδας, ρολάρουμε τα σπαγγέτι και τα τοποθετούμε στο κέντρο του πιάτου μας.

Προσθέτουμε τα clams (4 στη μερίδα), τα κομμάτια του αστακού, λίγο brick και τελειώνουμε το πιάτο μας με τον αφρό από τα θαλασσινά και λίγα cress για χρώμα.

Επίσης...

Απολαυστικές συνταγές με ζυμαρικά για κάθε περίσταση

Από κλασικά ιταλικά πιάτα μέχρι πιο μοντέρνες προτάσεις, ακολουθούν συνταγές που σίγουρα θα ικανοποιήσουν κάθε ουρανίσκο.

3 μακαρονάδες με σολομό

Δοκίμασε αυτές τις τρεις νόστιμες συνταγές που συνδυάζουν τα ζυμαρικά με την πλούσια γεύση του ψαριού.

Περισσότερα από

Αλμυρές Συνταγές

3 συνταγές για πεντανόστιμα κανελόνια

Κλασικά με κιμά ή ιδιαίτερα με μανιτάρια ή και σπανάκι, τα κανελόνια είναι πάντα μια ιδανική λύση για ένα λαχταριστό γεύμα.

Γιουβαρλάκια µε Χυλοπίτες

Η συνταγή για γιουβαρλάκια με χυλοπίτες.

Τορτελίνια με Σπανάκι

Η συνταγή για θαυμάσια τορτελίνια με σπανάκι.

Κανελόνια με Κιμά

Η πιο αυθεντική συνταγή που θα βρεις για κανελόνια με κιμά.

Φαρφάλες με Πέστο, Μελιτζάνες και Αρακά

Πώς θα φτιάξεις φαρφάλες με πέστο, μελιτζάνες και αρακά.

Στριφτάρια µε Τραχανά

Πώς θα φτιάξεις στριφτάρια με τραχανά.

Πένες µε Καρύδια και Πατάτες

Πώς θα φτιάξεις πένες με καρύδια και πατάτες.

Μακαρόνια µε Πάστα Ελιάς και Σουσάµι

Η συνταγή για μακαρόνια µε πάστα ελιάς και σουσάµι.

Κανελόνια με Σπανάκι

Η συνταγή για κανελόνια με σπανάκι.

Κοτόπουλο µε Μπαχαρικά και Αρωµατικά, µε Μακαρόνια

Η συνταγή για κοτόπουλο με µπαχαρικά και αρωµατικά, µε µακαρόνια.