Υλικά
Για τους κεφτέδες:
1 κιλό μοσχαρίσιο κιμά
2 μέτρια ξερά κρεμμύδια τριμμένα στο τρίφτη
2 σκελίδες σκόρδο τριμμένο
1 μεγάλο παξιμάδι σταρένιο βρεγμένο για λίγο στη βρύση και τριμμένο
μισή κούπα τσαγιού πλιγούρι μουσκεμένο για μισή ώρα σε μία κούπα τσαγιού νερό
10 κ. σούπας λάδι
αλάτι και πιπέρι κόκκινο
μισό κ. γλυκού μοσχοκάρυδο
μισό κ. γλυκού κάρδαμο
6 με 7 φύλλα δυόσμου ψιλοκομμένα
3 κ.σ. καρύδι τριμμένο
μικρές φέτες γραβιέρας
λάδι για το τηγάνισμα
Για το στιφάδο:
1 μεγάλο κρεμμύδι κομμένο σε λεπτές φέτες
20 μικρά κρεμμυδάκια για στιφάδο
2 σκελίδες σκόρδο ολόκληρες
2 φύλλα δάφνης
1 ξυλάκι κανέλα
20 μανιτάρια φρέσκα ολόκληρα
μισή κούπα τσαγιού λάδι
μισή κούπα τσαγιού καρύδι τριμμένο
2 κούπες τσαγιού τριμμένη ντομάτα
1 κ. σούπας πελτέ
1 κρασοπότηρο μαυροδάφνη για το μαρινάρισμα
1 κρασοπότηρο κόκκινο κρασί για τη γάστρα
5 κόκκους μπαχάρι
1 κλωνάρι δεντρολίβανο
αλάτι και πιπέρι
Εκτέλεση
Βάζουμε πρώτα όλα τα υλικά για τους κεφτέδες σε ένα μπολ με στραγγισμένο το πλιγούρι και τριμμένο το βρεγμένο παξιμάδι και τα ζυμώνουμε καλά.
Μετά πλάθουμε μεγάλους κεφτέδες και κλείνουμε μέσα μια φέτα γραβιέρα.
Τους αφήνουμε για λίγο σε μια πιατέλα και καθαρίζουμε τα κρεμμυδάκια.
Παίρνουμε μια σουπιέρα τα βάζουμε μέσα ρίχνουμε τη μαυροδάφνη και τα μπαχαρικά και τα αφήνουμε να αρωματιστούν.
Στη συνέχεια βάζουμε ένα βαθύ τηγάνι με το λάδι και τηγανίζουμε τους κεφτέδες. Δεν θέλουμε να τηγανιστούν εντελώς ίσα να πάρουν λίγο χρώμα γιατί θα ψηθούν και στο φούρνο.
Στο ίδιο τηγάνι αφού βγάλουμε τους κεφτέδες ρίχνουμε τις φέτες από το μεγάλο κρεμμύδι, τα μανιτάρια να ροδίσουν και στη συνέχεια προσθέτουμε τα κρεμμυδάκια που τα είχαμε στο κρασί.
Τα ανακατεύουμε να ροδίσουν κι αυτά ρίχνουμε και τα σκόρδα το κλωνάρι δεντρολίβανο αλάτι πιπέρι και σβήνουμε με τη μαυροδάφνη.
Χαμηλώνουμε τη φωτιά και αφού βράσει 5 λεπτά με το κρασί ρίχνουμε και τη σάλτσα.
Το αφήνουμε άλλα 5 με 7 λεπτά και σβήνουμε τη φωτιά.
Παίρνουμε λοιπόν τη γάστρα και ρίχνουμε μέσα τα σοταρισμένα κρεμμυδάκια με τα μανιτάρια και από τα μπαχαρικά ένα φύλλο δάφνης το ξυλάκι κανέλας και 2 με 3 κόκκους μπαχάρι.
Προσθέτουμε το κρασί κουνάμε λίγο τη γάστρα να ανακατευτούν τα υλικά βάζουμε και 1 ποτήρι νερό και τέλος τους κεφτέδες με τη σειρά. Σκεπάζουμε και βάζουμε τη γάστρα στο φούρνο.
Ψήνουμε στους 180 βαθμούς για μια ώρα περίπου.Ενδιάμεσα γυρίζουμε τους κεφτέδες και τους βουτάμε να μπουν μέσα στη σάλτσα και πασπαλίζουμε και το καρύδι.
Το στιφάδο είναι έτοιμο όταν έχουν πάρει καλό χρώμα οι κεφτέδες και μαλακώσει τα κρεμμυδάκια.