Υλικά
Υλικά για 4 άτομα:
Για τη μαρινάδα:
½ κούπα μαύρη ζάχαρη
½ κούπα πικάντικη μουστάρδα Hellmann's
¼ κούπας αλάτι ψιλό
1 κοτόπουλο κομμένο στα 8 (δες παρακάτω)
Για την επικάλυψη:
3-4 κ.σ. σπορέλαιο
2 κ.σ. καυτερή πάπρικα
1 κ.γ. μαύρη ζάχαρη
½ κ.γ. σκόνη σκόρδου
½ κ.γ. αλάτι ψιλό
¼ κ.γ. κύμινο σκόνη
Για το τηγάνισμα:
2 κούπες αλεύρι
½ κ.γ. αλάτι ψιλό
1 κ.γ. μαύρο πιπέρι
σπορέλαιο
Εκτέλεση
Ζητάμε από το χασάπη να μας κόψει το κοτόπουλο στα 8, δηλαδή 2 φτερούγες, 2Χ2 τα μπούτια και 2 στήθη (εννοείται πως βγάζει και πετάει την "καρένα" του στήθους, το τελείωμα της φτερούγας και πως σπάει το κάτω κότσι από το πόδι).
Φτιάχνουμε τη μαρινάδα: Σε μια κατσαρόλα αναμιγνύουμε 5 κούπες νερό, τη μαύρη ζάχαρη, τη μουστάρδα και το αλάτι και ζεσταίνουμε, ώστε όλα τα υλικά να διαλυθούν πλήρως. Βγάζουμε το σκεύος από τη φωτιά και αφήνουμε τη μαρινάδα να κρυώσει εντελώς. Τότε ρίχνουμε τα κομμάτια του κοτόπουλου και τα φυλάμε στο ψυγείο για τουλάχιστον 1 ώρα (ιδανικά για ένα βράδυ).
Για την επικάλυψη: σε ένα μικρό τηγάνι βάζουμε λάδι και προσθέτουμε την πάπρικα, τη μαύρη ζάχαρη, το σκόρδο σε σκόνη, το αλάτι και το κύμινο και ανακατεύουμε σε μέτρια προς δυνατή φωτιά να ανακατευτούν και να βγάλουν τα αρώματά τους τα μπαχαρικά. Μόλις τα οσμιστούμε βγάζουμε το τηγανάκι από τη φωτιά και το φυλάμε.
Για το τηγάνισμα: αναμιγνύουμε το αλεύρι με το αλατοπίπερο σε ένα ευρύχωρο ρηχό ταψάκι. Βγάζουμε τα κομμάτια του κοτόπουλου από τη μαρινάδα και τα στεγνώνουμε με χαρτί κουζίνας. Τα αφήνουμε να έλθουν σε θερμοκρασία δωματίου (σε περίπου 30 λεπτά).
Βάζουμε αρκετή ποσότητα σπορέλαιου σε μεγάλο τηγάνι: πρέπει να καλύπτει τα κομμάτια του κοτόπουλου κατά το ήμισυ. Ανάβουμε το μάτι στη μεγαλύτερη θερμοκρασία και εάν έχουμε ένα θερμόμετρο μαγειρέματος το βάζουμε στο τηγάνι – πρέπει το λάδι να πιάσει τους 180 βαθμούς.
Αλευρώνουμε τα κομμάτια του κοτόπουλου, τα χτυπάμε για να φύγει το παραπανίσιο αλεύρι και τα ρίχνουμε στο τηγάνι. Δεν πρέπει να γεμίζουμε το τηγάνι γιατί η θερμοκρασία του λαδιού πέφτει πολύ: ιδανικό είναι να βάζουμε 3 κομμάτια τη φορά.
Τηγανίζουμε το κοτόπουλο περίπου 10 λεπτά την κάθε πλευρά του, γυρίζοντάς το μόνο μια φορά. Μπορούμε να καλύψουμε το τηγάνι, όμως ανοιχτό θα κάνει το κοτόπουλο πιο τραγανό. Μόλις το κοτόπουλο γίνει καφέ ελέγχουμε την εσωτερική του θερμοκρασία με το θερμόμετρο (74 μίνιμουμ βαθμοί) ή βυθίζουμε μια οδοντογλυφίδα στα παχύτερο μέρος του ψαχνού: αν τα υγρά που θα βγουν είναι διάφανα, είναι έτοιμο.
Απλώνουμε τα κομμάτια του κοτόπουλου σε χαρτί κουζίνας να ρουφήξει τα λάδια και κατόπιν τα ραντίζουμε με την πικάντικη επικάλυψη.
Σερβίρουμε ισομερώς 2 κομμάτια από το κοτόπουλο μαζί με τις φέτες ψωμί και τις πίκλες.