Υλικά
1 κιλό ξαλμυρισμένο μπακαλιάρο σε μικρές μερίδες
αλεύρι
μίγμα από ελαιόλαδο και σπορέλαιο για το τηγάνι
1 κ.γλ. πάπρικα γλυκιά
αλάτι
Για τη σάλτσα
4 κ.σ. ταχίνι
1 γεμάτη κ.σ. πελτέ ντομάτας
χυμό και ξύσμα από 1 λεμόνι
2 κ.σ. ελαιόλαδο
4-5 κ.σ. ζεστό νερό
½ σκελίδα σκόρδο λιωμένο
1 σφηνάκι μέλι
λίγο μαϊντανό ψιλοκομμένο
αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση
Ετοιμάζουμε τη σάλτσα: Σε ένα μπολ διαλύουμε με κουτάλι πρώτα πολύ καλά το μέλι με το ταχίνι και το ζεστό νερό.
Προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά και ανακατεύουμε καλά. Ίσως χρειαστεί να προσθέσουμε λίγο επιπλέον νεράκι αν μας βγει πάρα πολύ παχύρρευστη.
Στεγνώνουμε πάρα πολύ καλά τον μπακαλιάρο σε χαρτί κουζίνας.
Ζεσταίνουμε το λάδι σε βαθύ κατσαρόλι.
Ανακατεύουμε αλεύρι με λίγο αλάτι και την πάπρικα.
Αλευρώνουμε τα κομμάτια του μπακαλιάρου και τα τηγανίζουμε γυρνώντας τα και από τις δύο πλευρές, μέχρι να ροδίσουν ωραία.
Τα στραγγίζουμε σε χαρτί κουζίνας.
Σερβίρουμε τον μπακαλιάρο και πλάι του τη σάλτσα σε μπολάκι.
Tip
Μπορούμε να τηγανίσουμε τον μπακαλιάρο και με κουρκούτι. Αν τον θέλουμε πιο ελαφρύ, θα τον αχνίσουμε με τα υγρά του και λίγο λευκό κρασί, σκεπασμένο στο τηγάνι. Την ίδια συνταγή κάνουμε με οποιοδήποτε ψάρι σε φιλέτο.