Υλικά
75 γρ. πλιγούρι
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 μικρό ματσάκι δυόσμο ψιλοκομμένο ή 1 κ.σ. ξερό
1 μικρό ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
1 μικρό ματσάκι άνηθο ψιλοκομμένο
75 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
κρόκο από 1 αβγό
5 φέτες ζαμπόν ψιλοκομμένο
αλάτι, πιπέρι
αλεύρι και σπορέλαιο ή ελαιόλαδο για το τηγάνι
Εκτέλεση
Βάζουμε το πλιγούρι σε ένα μπολ, αλατίζουμε και το σκεπάζουμε με καυτό νερό.
Σκεπάζουμε το μπολ με μεβράνη κουζίνας και το αφήνουμε 30' να μαλακώσει. Το στραγγίζουμε και το πιέζουμε να διώξει τα υγρά του.
Βάζουμε σε μπολ το πλιγούρι, το κρεμμύδι, τον δυόσμο, τον άνηθο, τον μαϊντανό, το αλεύρι, τον κρόκο και το ζαμπόν.
Αλατοπιπερώνουμε και ζυμώνουμε το μίγμα με βρεγμένα χέρια μέχρι να ομογενοποιηθεί.
Το σκεπάζουμε και το αφήνουμε ½ ώρα στο ψυγείο.
Ζεσταίνουμε σε βαθύ κατσαρολάκι το λάδι, μέχρι να κάψει. Πλάθουμε μικρά κεφτεδάκια, τα αλευρώνουμε, τινάζουμε το περιττό αλεύρι και τα τηγανίζουμε, γυρνώντας τα από όλες τις πλευρές, μέχρι να ροδίσουν.
Τα στραγγίζουμε σε χαρτί κουζίνας.
Tip
Τα ψήνουμε και στο φούρνο, στους 180°C, αφού τα περάσουμε από τριμμένη φρυγανιά για να κάνουν κρούστα. Αν θέλουμε, βάζουμε ½ φλιτζ. κίτρινο τριμμένο τυρί. Βγαίνουν νοστιμότατα και με χωριάτικο λουκάνικο αλεσμένο στο μούλτι!