Υλικά
μορταδέλα σε φέτες
χοντρό αλάτι
δεντρολίβανο, φρέσκο κατά προτίμηση
Για τη ζύμη
1 κιλό αλεύρι σκληρό (για ψωμί)
¾ κ.γλ. ζάχαρη
1 κ.γλ. αλάτι
8 γρ. ξηρή μαγιά σε σκόνη
80 ml ελαιόλαδο
600 ml χλιαρό νερό
Εκτέλεση
Στο μίξερ ή με το χέρι ζυμώνουμε καλά όλα τα υλικά της ζύμης, αφού πρώτα διαλύσουμε χωριστά τη μαγιά σε μερικές κουταλιές χλιαρό νερό.
Κάνουμε τη ζύμη μπαλίτσα, τη σκεπάζουμε και την αφήνουμε ½ ώρα να φουσκώσει.
Χωρίζουμε τη ζύμη σε μπαλάκια των 120 γρ., τα σκεπάζουμε και τα αφήνουμε άλλη ½ ώρα να φουσκώσουν.
Με τον πλάστη ανοίγουμε κάθε μπαλάκι σε λεπτό φύλλο. Σε αντικολλητικό ταψί στρώνουμε το μισό φύλλο, αφήνοντας το άλλο μισό να προεξέχει.
Απλώνουμε φέτες μορταδέλας, πασπαλίζουμε με λίγο χοντρό αλάτι και δεντρολίβανο, σκεπάζουμε με το φύλλο που προεξέχει και πασπαλίζουμε ξανά με λίγο χοντρό αλάτι και δεντρολίβανο.
Ψήνουμε σε πολύ καυτό φούρνο, στους 250°C για 10'-14'. Η φοκάτσια θέλει γρήγορο ψήσιμο σε καυτό φούρνο.
Για να ενισχύσουμε τη θερμοκρασία, μπορούμε να αφήσουμε το ταψί να κάψει καλά πριν βάλουμε τη φοκάτσια.
Τρώγεται καυτή!
Tip
Θα γίνει πιο νόστιμη αν δεν λυπηθείτε τη μορταδέλα: βάλτε διπλή και τριπλή στρώση! Το φρέσκο δεντρολίβανο κάνει τεράστια διαφορά στη γεύση.