Υλικά
350 γρ. ταλιατέλες
½ φλιτζ. ελαιόλαδο
500 γρ. λευκά μανιτάρια σε φετάκια
1 γεμάτο κ.γλ. μίγμα μπαχαρικών για κρέας ή κοτόπουλο
1 κ.γλ. ξερό θυμάρι ή 4-5 κλωναράκια φρέσκο
1 ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
1 ποτηράκι λευκό κρασί (ή ½ ποτηράκι του κρασιού κονιάκ)
2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο
½ ποτήρι κρέμα γάλακτος
αλάτι, πιπέρι
φρυγανιά τριμμένη και βούτυρο για τη φόρμα
Για την μπεσαμέλ
150 γρ. βούτυρο αγελάδος
50 γρ. αλεύρι
½ λίτρο φρέσκο γάλα χλιαρό
1 φλιτζ. κίτρινο πικάντικο τυρί τριμμένο
3 αβγά
Εκτέλεση
Σε ένα μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και μόλις κάψει καλά ρίχνουμε τα μανιτάρια, το μίγμα μπαχαρικών, το θυμάρι και το σκόρδο.
Αλατίζουμε και σε πολύ δυνατή φωτιά (για να μη βγάλουν νερό τα μανιτάρια) ανακατεύουμε μέχρι να μαραθούν.
Σβήνουμε με το κρασί και το αφήνουμε να εξατμιστεί.
Προσθέτουμε την κρέμα, αφήνουμε το φαγητό να πάρει 2-3 βράσεις και κατεβάζουμε από τη φωτιά.
Προσθέτουμε τον μαϊντανό και πιπέρι και ανακατεύουμε.
Για την μπεσαμέλ, σε μέτρια φωτιά σε αντικολλητικό κατσαρολάκι ανακατεύουμε με το σύρμα το βούτυρο με το αλεύρι μέχρι να γίνει λείο το μίγμα. Ρίχνουμε σιγά σιγά το γάλα, ανακατεύοντας μέχρι να δέσει η μπεσαμέλ.
Κατεβάζουμε από τη φωτιά, προσθέτουμε το τυρί και τα αβγά και ανακατεύουμε με το σύρμα με γρήγορες κινήσεις.
Βράζουμε στο μεταξύ τις ταλιατέλες σε άφθονο αλατισμένο νερό για 3' λιγότερο από όσο γράφει η συσκευασία τους και τις στραγγίζουμε.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C.
Ανακατεύουμε καλά τις ταλιατέλες με την μπεσαμέλ. Βουτυρώνουμε τη φόρμα του κέικ με την τρύπα στη μέση, την πασπαλίζουμε με τη φρυγανιά και τη γεμίζουμε με τις ταλιατέλες. Ψήνουμε για 20'.
Μόλις χλιάνει λίγο η φόρμα, ξεφορμάρουμε τις ταλιατέλες σε πιατέλα, γεμίζουμε το κέντρο με τη σάλτσα μανιταριών και περιχύνουμε πάνω στις ταλιατέλες όση περίσσεψε.
Tip
Μπορούμε να προσθέσουμε και ψιλοκομμένο στήθος από κοτόπουλο. Αν έχετε φρέσκο δεντρολίβανο, βάλτε ένα κλωναράκι στα μανιτάρια. Τους ταιριάζει πολύ!