Υλικά
1/2 κιλό κοντό ζυμαρικό
6 ντομάτες ψιλοκομμένες
1 κιλό μελιτζάνες
2-3 τούφες φρέσκο βασιλικό
1 κρεμμύδι μέτριο ξερό
2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο
150 γρ. τριμμένο λαδοτύρι
180 γρ. βούτυρο
1 ζωμός
αλάτι
πιπέρι
Εκτέλεση
Βράζουμε τα ζυμαρικά για 8 από τη στιγμή που θα αρχίσει ο βρασμός τους, τα στραγγίζουμε και τα βουτυρώνουμε.
Τις μελιτζάνες τις ψιλοκόβουμε και τις ξεπικρίζουμε, ρίχνοντας τις σε μία λεκάνη με αλάτι και τον χυμό λεμονιού και τις αφήνουμε για 5-8 λεπτά.
Στραγγίζουμε τις μελιτζάνες και ψιλοκόβουμε τα υπόλοιπα λαχανικά και μυρωδικά.
Σε ένα σκεύος ρίχνουμε το υπόλοιπο βούτυρο και ζεσταίνουμε καλά.
Προσθέτουμε όλα τα λαχανικά μαζί με 1/2 ποτήρι του νερού χλιαρό νερό.
Μόλις αρχίσει το μαγείρεμά τους, προσθέτουμε το ζωμό και σιγομαγειρεύουμε έως ότου δέσει η σάλτσα.
Λίγο πριν σερβίρουμε, προσθέτουμε τον βασιλικό για να αρωματίσουμε.
Τέλος, προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι, συνεχίζουμε το αργό μαγείρεμα της σάλτσας για μερικά λεπτά και σερβίρουμε με το τριμμένο τυρί.