Υλικά
Για τη ζύμη:
1/2 κιλό κιμά
4 μεγάλα χωριάτικα παξιμάδια
2 αυγά
1 ματσάκι μαϊντανό
μπόλικη βουνίσια ρίγανη
χυμό από μισό λεμόνι
αλάτι
πιπέρι
1 μεγάλο κρεμμύδι
θυμάρι
ελαιόλαδο
Για τη σάλτσα:
4 ντομάτες
3-4 μεγάλα κρεμύδια κομμένα σε ροδέλες
2 πιπεριές ψιλοκομμένες
3 κ.σ. μπαλσάμικο
λίγη ζάχαρη
αλάτι
πιπέρι
λίγο νερό
1 ποτηράκι γλυκό κρασί κόκκινο
ελαιόλαδο
Εκτέλεση
Μουλιάζουμε τα παξιμάδια (καλύτερα να είναι χωριάτικα δίνουν άλλη γεύση και γίνονται πιο αφράτοι οι κεφτέδες) και χρησιμοποιούμε μόνο την ψίχα, όχι την κόρα.
Τρίβουμε το κρεμμύδι στον τρίφτη.
Ζυμώνουμε όλα τα υλικά μαζί για τους κεφτέδες, σκεπάζουμε το μείγμα και αφήνουμε να ξεκουραστεί και να δέσει στο ψυγείο για μισή ώρα.
Για τη σάλτσα κόβουμε τα κρεμμύδια σε ροδέλες και τα τσιγαρίζουμε σε αρκετό ελαιόλαδο μαζί με τις πιπεριές.
Ψιλοκόβουμε τη ντομάτα τη ρίχνουμε στην κατσαρόλα μαζί με τα υπόλοιπα υλικά και σιγοβράζουμε για 15 λεπτά.
Εν τω μεταξύ πλάθουμε τους κεφτέδες σε μέτριο μέγεθος και τους βάζουμε στο ταψί.
Αφού βράσει λίγο η σάλτσα μας τη ρίχνουμε προσεκτικά στο ταψί να πάει παντού και να καλυφθούν οι κεφτέδες με τα κρεμμύδια τις ντομάτες και τις πιπεριές.
Αφού ρίξουμε και τη σάλτσα, προσεκτικά ρίχνουμε ελαιόλαδο ωμό από πάνω καθώς και πολύ λίγο μπαλσάμικο.
Ψήνουμε στους 180 βαθμούς για περίπου 50 λεπτά, μέχρι να γίνουν οι κεφτέδες να καραμελώσουν τα κρεμμύδια και να μείνει το ελαιόλαδο με τη πηχτή σάλτσα.