Υλικά
1 γαλοπούλα, την βάζουμε από το προηγούμενο βράδυ σε ελαφρύ αλατόνερο, χυμό από 1 λεμόνι και λίγο δεντρολίβανο
3 κ.σ. λάδι
1 κ.σ. πάπρικα
1 κ.σ. φρεσκοτριμμένο πιπέρι
2 κ.σ. χυμό πορτοκαλιού
1 πορτοκάλι κομμένο στα 4
φρέσκα αρωματικά θυμάρι, ματζουράνα, φασκόμηλο, δεντρολίβανο
Εκτέλεση
Βγάζουμε τη γαλοπούλα από τη μαρινάτα αλατόνερου, την ξεπλένουμε καλά και τη σκουπίζουμε με χαρτί κουζίνας.
Ανακατεύουμε το λάδι με την πάπρικα, το χυμό πορτοκαλιού και το πιπέρι και αλείφουμε τη γαλοπούλα μας, μέσα και έξω.
Βάζουμε μέσα στην κοιλιά της γαλοπούλας τα φρέσκα αρώματα και το πορτοκάλι.
Τοποθετούμε τη γαλοπούλα με το στήθος προς τα πάνω σε σχάρα και βάζουμε τη σχάρα μέσα σε ρηχό ταψί.
Έτσι μπορούμε εύκολα να πάρουμε το ζουμί που θα τρέξει κατά τη διάρκεια του ψησίματος και να φτιάξουμε μια νόστιμη σάλτσα. Προσοχή όμως, το ταψί να μην είναι πιο μεγάλο απ’ ό,τι χρειάζεται, γιατί τα υγρά έτσι θα καούν.
Βάζουμε τις φτερούγες της γαλοπούλας κάτω από την πλάτη της και αν θέλουμε δένουμε τα πόδια μεταξύ τους. Βάζουμε τη γαλοπούλα σε προθερμασμένο φούρνο στους 220 βαθμούς για 30λεπτά να πάρει λίγο χρώμα.
Μετά σκεπάζουμε το στήθος της γαλοπούλας με αλουμινόχαρτο και κατεβάζουμε τη θερμοκρασία του φούρνου στους 180 βαθμούς.
Υπολογίζουμε περίπου 30 λεπτά για κάθε κιλό γαλοπούλας (μία γαλοπούλα που ζυγίζει 6 κιλά, θέλει περίπου 3 ώρες).
Για να δούμε αν έχει γίνει η γαλοπούλα (εφόσον δεν έχουμε ειδικό θερμόμετρο), κουνάμε λίγο το πόδι της. Εάν κινείται ελεύθερα, τότε σημαίνει πως έχει γίνει.
Επίσης μπορούμε να βάλουμε ένα μαχαίρι στο πιο παχύ κομμάτι του ποδιού. Εάν το ζουμάκι που θα τρέξει είναι καθαρό και όχι ροζ, τότε έχει γίνει.
Τη βγάζουμε από το φούρνο και την αφήνουμε για 20 λεπτά τουλάχιστον σε θερμοκρασία δωματίου πριν την κόψουμε.