Υλικά
1,5 κιλό κρέας ελαφιού
1 κ.σ. μοσχοκάρυδο
2 κ.σ. σκόρδο
1 κ.γ. τζίντζερ
1 κ.γ. κάρυ σε σκόνη
2 κ.σ. μαύρο πιπέρι
2 κ.γ. πιπέρι καγιέν
4 κ.γ. άρωμα καπνού σε υγρή μορφή (σε περίπτωση που αναρωτιέσαι έχουν αρκετά από τα καταστήματα βοτάνων και μπαχαρικών της Ευριπίδου)
1/2 φλιτζάνι teriyaki sauce
10 μεζούρες Worcestershire sauce
Εκτέλεση
Κόβεις το κρέας σε λωρίδες πλάτους 0,5 εκατ. και περίπου 10 εκατ. μήκος.
Τοποθέτησέ τις σε ένα μεγάλο μπολ.
Ρίξε πάνω τους όλη τη Worcestershire sauce, μετά την teriyaki sauce και τέλος το υγρό άρωμα καπνού
Σκέπασε εντελώς το κρέας με τα μπαχαρικά (εκτός από το καγιέν) και ανακάτεψε καλά.
Πρόσθεσε το πιπέρι καγιέν.
Άφησε το κρέας τουλάχιστον 2 ώρες στο ψυγείο και μετά μαγείρεψέ το σε πολύ χαμηλή φωτιά στο φούρνο για 8 ώρες.
Tip
Το jerky είναι ένα από τα πιο ιδιαίτερα αμερικάνικα σνακ. Ουσιαστικά πρόκειται για κρέας από το οποίο έχει αφαιρεθεί το λίπος, έχει κοπεί σε λωρίδες και στη συνέχεια έχει αποξηραθεί για να αποφευχθεί η αλλοίωση. Η λέξη jerky προέρχεται από τον όρο ch'arki, που χρησιμοποιούσε η φυλή ιθαγενών της κεντρικής Αμερικής Quechua και μεταφράζεται ως αποξηραμένο, αλατισμένο κρέας. Το μόνο που χρειάζεται για να φτιάξει κάποιος jerky είναι να χρησιμοποιήσει μια μέθοδο ξήρανσης με χαμηλή θερμοκρασία και αλάτι, που εκτός των άλλων εμποδίζει την ανάπτυξη βακτηριδίων.