Υλικά
1 κοτόπουλο ανοιγμένο στη μέση (το κάνει ο χασάπης)
1 λεμόνι ξύσμα και χυμό
2 σκελίδες σκόρδο λιωμένο
αλάτι
πιπέρι
2 κ.σ. βούτυρο ή λάδι
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1/2 κούπα κρασί
1/3 κούπα χυμό ντομάτας
2 κ.σ. μέλι
ρίγανη
θυμάρι φρέσκο ή λίγο ξερό
1 φλιτζ. ζωμό κοτόπουλου
Εκτέλεση
Πλένουμε και στεγνώνουμε το κοτόπουλο.
Χαράζουμε σε διάφορα σημεία το κοτόπουλο, το αλατίζουμε και το τρίβουμε με το σκόρδο, ραντίζουμε με το λεμόνι και το ξύσμα και ρίχνουμε λίγο λάδι.
Το αφήνουμε να μαριναριστεί για λίγες ώρες, το λιγότερο μία ώρα.
Σε ένα μεγάλο σκεύος ζεσταίνουμε το λάδι ή βούτυρο και σοτάρουμε το κοτόπουλο καλά, γυρίζοντάς το αρκετές φορές από τις 2 πλευρές ολόκληρο χωρίς να το χωρίσουμε.
Αν δεν έχουμε μεγάλο σκεύος, τότε χωρίζουμε το κοτόπουλο στη μέση και το σοτάρουμε 2 φορές μέχρι να ροδίσει καλά.
Σβήνουμε με το κρασί και το αφήνουμε για 2-3 λεπτά.
Σε μπολ ανακατεύουμε τη ντομάτα, το μέλι, τη ρίγανη και το θυμάρι.
Το μείγμα αυτό το ρίχνουμε στο κοτόπουλο και το αφήνουμε λίγο να σοταριστεί ακόμα.
Στη συνέχεια, αν έχουμε μεγάλο σκεύος το αφήνουμε εκεί και συνεχίζουμε να ρίχνουμε τα υπόλοιπα υλικά, αν όχι το μεταφέρουμε σε ταψί μαζί με τα υγρά του.
Ρίχνουμε το ζωμό, πιπέρι και αν θέλει αλάτι και το βάζουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 190 βαθμούς για 50 λεπτά περίπου ή παραπάνω, θα δούμε, αν τρυπιέται, είναι μαλακό και έχει ροδοκοκκινίσει.
Κατά διαστήματα το περιχύνουμε με το ζουμί του.
Το σερβίρουμε με ρύζι ή πατάτες.