X

Τυρόπιτα με Κρέμα και Γραβιέρα Κρήτης

Η συνταγή για τυρόπιτα με κρέμα και γραβιέρα Κρήτης.

Υλικά

1 πακέτο φύλλο κρούστας

1 λίτρο γάλα

1 φλιτζ. σιμιγδάλι ψιλό

250 γρ. τρίμμα φέτας

250 γρ. γραβιέρα Κρήτης τριμμένη

πιπέρι

2 κ.σ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις

ελαιόλαδο για το ταψί και το φύλλο

Εκτέλεση

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C.

Σε ένα αντικολλητικό κατσαρόλι σε μέτρια φωτιά βάζουμε το γάλα με το σιμιγδάλι και ανακατεύουμε με το σύρμα μέχρι να δέσει η κρέμα.

Κατεβάζουμε από τη φωτιά, προσθέτουμε τη γραβιέρα και ανακατεύουμε.

Ρίχνουμε μπόλικο πιπέρι και τη φέτα, προσέχοντας στο ανακάτεμα να μη μας διαλυθεί. Αφήνουμε την κρέμα να κρυώσει.

Σε ένα φλιτζάνι ανακατεύουμε το αλεύρι με νερό μέχρι να γίνει ένας αραιός χυλός.

Λαδώνουμε ένα μέτριο ταψί και απλώνουμε τα μισά φύλλα πατσαβουριαστά, φροντίζοντας να λαδώσουμε το κάθε φύλλο ξεχωριστά.

Απλώνουμε ομοιόμορφα τη γέμιση και σκεπάζουμε με τα υπόλοιπα φύλλα, πατσαβουριαστά και λαδωμένα ξεχωριστά το καθένα.

Τυλίγουμε ωραία το γείσο και χαράζουμε σε κομμάτια.

Λαδώνουμε την επιφάνεια της πίτας και τη ραντίζουμε με νερό. Ρίχνουμε τον χυλό στις χαρακιές της και την ψήνουμε για 50' περίπου, μέχρι να ροδίσει καλά το φύλλο.

Tip

Αντί για γραβιέρα Κρήτης, μπορούμε να βάλουμε Νάξου ή ένα Σαν Μιχάλη από τη Σύρο. Το γκούντα ή το ένταμ θα την κάνουν πιο γλυκιά και πιο ουδέτερη στη γεύση.

Επίσης...

Φθινοπωρινά πρωινά: Θρεπτικές συνταγές με αρώματα και γεύσεις της εποχής

Το φθινόπωρο φέρνει μαζί του την ανάγκη για ζεστά, αρωματικά πρωινά που ταιριάζουν με την δροσιά της εποχής και την πλούσια γκάμα από φθινοπωρινά υλικά όπως το μήλο, η κολοκύθα και τα καρύδια.

Περισσότερα από

Αλμυρές Συνταγές

Τα μοναδικά μπλε τυριά της Ευρώπης

Ο πραγματικός afficionado των τυριών, δεν μπορεί παρά να κρατάει μια ιδιαίτερη θέση στη γαστρονομική του καρδιά για τα μπλε τυριά, αυτά με το χαρακτηριστικό δίκτυο από μπλε φλεβίτσες και στίγματα, που χαράζουν, διατρέχουν, στολίζουν τη λευκή ή υποκίτρινη κρεμώδη μάζα τους…

Τα φρέσκα τυριά της άνοιξης

Διαβάζοντας στον τίτλο φρέσκα τυριά της άνοιξης θα μπορούσε κανείς να υποθέσει πως χρησιμοποιήσαμε τη λέξη «φρέσκα» για να επιτείνουμε την αίσθηση της άνοιξης.

Πανεύκολη Τυρόπιτα µε Φρέσκα Κρεµµυδάκια και Άνηθο

Η συνταγή για μία πανεύκολη τυρόπιτα µε φρέσκα κρεµµυδάκια και άνηθο.

Σουφλέ με Πράσο, Κατσικίσιο Τυρί και Καρύδι

Ένα από τα πιο αγαπημένα σουφλέ, που συνδυάζει τη γλύκα του πράσου με το τραγανό της σφολιάτας αλλά και το πικάντικο των τυριών.

Μπουγιουρντί

Πώς θα φτιάξεις μπουγιουρντί.

Σουφλέ με Πατάτες, Σπανάκι και Φέτα

Ένα σουφλέ με σφραγίδα ελληνική, που θυμίζει λίγο την παραδοσιακή γεύση της σπανακόπιτας.

Σουφλέ με Σπανάκι και Μανιτάρια

Ανοίγει πεντανόστιμα ένα κάλεσμα στο σπίτι, τρώγεται μαγικά στο καθημερινό τραπέζι, ενώ συνοδεύει υπέροχα κοτόπουλο και ψαρικά.

Σουφλέ με Μπρόκολο και Τυριά

Το μπρόκολο είναι ένα λαχανικό-φετίχ των σουφλέ. Γιατί έχει έντονη γεύση, δένει υπέροχα με τα τυριά και δεν διαλύεται στον φούρνο.

Σπανακοτυρόπιτα

Η συνταγή για την πιο νόστιμη σπανακοτυρόπιτα.

Μύδια Σαγανάκι με Φέτα

Η συνταγή για μύδια σαγανάκι με φέτα.

Τυρόπιτα με Γιαούρτι

Πώς θα φτιάξεις τυρόπιτα με γιαούρτι.