Υλικά
1 κιλό μοσχαράκι (χτένι ή ελιά) σε μεγάλες μπουκιές
1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
4 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο
10 κρεμμυδάκια του στιφάδου
1 πράσινη πιπεριά σε μεγάλες μπουκιές
1 δαφνόφυλλο
3 ώριμες ντομάτες περασμένες από το μούλτι
1 κ.γλ. ζάχαρη
⅓ φλιτζ. ελαιόλαδο
2 κ.σ. βούτυρο αγελάδος
αλάτι, πιπέρι
Για το πιλάφι
2 κ.σ. βούτυρο αγελάδος
2 κ.σ. ελαιόλαδο
1 φλιτζ. του καφέ κριθαράκι
1 ποτήρι ρύζι καρολίνα
χυμό από ½ λεμόνι
2 γαρίφαλα
2 ποτήρια νερό
αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση
Σε μια φαρδιά και χαμηλή κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο με το βούτυρο και σοτάρουμε το κρεμμύδι μέχρι να μελώσει, μαζί με τα κρεμμυδάκια του στιφάδου, που θέλουμε να ροδίσουν από όλες τις πλευρές.
Προσθέτουμε το κρέας, το σκόρδο και την πιπεριά μαζί με το δαφνόφυλλο.
Σοτάρουμε για άλλο 1', αλατοπιπερώνουμε και σβήνουμε με την ντομάτα και τη ζάχαρη.
Χαμηλώνουμε τη φωτιά, προσθέτουμε 1 ποτήρι νερό, σκεπάζουμε και αφήνουμε το φαγητό να σιγομαγειρευτεί μέχρι να μαλακώσει εντελώς το κρέας και να μείνει με τη σαλτσούλα του.
Ετοιμάζουμε το πιλάφι ως εξής: Σε μια αντικολλητική κατσαρολίτσα ζεσταίνουμε το βούτυρο με το ελαιόλαδο και σοτάρουμε σε δυνατή φωτιά το κριθαράκι, ανακατεύοντας, μέχρι να πάρει καφετί χρώμα. Ρίχνουμε το ρύζι και το σοτάρουμε μέχρι να γυαλίσει.
Προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι, τον χυμό λεμονιού, τα γαρίφαλα και το νερό.
Μόλις πάρει βράση το νερό, χαμηλώνουμε τη φωτιά, σκεπάζουμε και αφήνουμε το ρύζι να μαλακώσει και να απορροφήσει το νερό.
Όταν μαλακώσει, σβήνουμε το μάτι, σκεπάζουμε το ρύζι με μια πετσέτα της κουζίνας, από πάνω βάζουμε και το καπάκι της κατσαρόλας και το αφήνουμε για 20' περίπου.
Σερβίρουμε το πιλάφι και πάνω του το κρέας με τη σάλτσα.