Υλικά
1 γαλοπούλα (4 κιλά περίπου)
150 γρ. βούτυρο αγελάδος
1 κ.γλ. μέλι
χυμό από 2 λεμόνια
αλάτι, πιπέρι
Για τη γέμιση
200 γρ. συκωτάκια πουλιών ψιλοκομμένα
100 γρ. μπέικον ψιλοκομμένο
1 φέτα ψωμί μουλιασμένο σε γάλα
1 κ.γλ. μπαχάρι
1 ξύλο κανέλας
2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα
2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο
μερικά κλωναράκια θυμάρι
1 αβγό
3 κ.σ. βούτυρο αγελάδος
1 ποτηράκι κονιάκ
1 κιλό κάστανα ψημένα
1 κιλό δαμάσκηνα χωρίς το κουκούτσι
ένα μικρό ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση
Ετοιμάζουμε πρώτα τη γέμιση: Ψιλοκόβουμε γύρω στα 6-7 δαμάσκηνα.
Σε ένα μεγάλο τηγάνι ζεσταίνουμε το βούτυρο και σε δυνατή φωτιά σοτάρουμε τα συκωτάκια, το μπέικον, το κρεμμύδι και το σκόρδο με το ξύλο κανέλας, το μπαχάρι και το θυμάρι.
Μόλις ροδίσουν, προσθέτουμε γύρω στα 12 κάστανα και τα φέρνουμε δυο βόλτες.
Σβήνουμε με το κονιάκ και το αφήνουμε να εξατμιστεί.
Αλατοπιπερώνουμε και εκτός φωτιάς προσθέτουμε το ψωμί στυμμένο, τα δαμάσκηνα, το αβγό λίγο χτυπημένο και τον μαϊντανό.
Πλένουμε τη γαλοπούλα, τη στεγνώνουμε και την αλατίζουμε γενναιόδωρα μέσα έξω. Την τοποθετούμε σε ταψί.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C.
Γεμίζουμε τη γαλοπούλα με το μίγμα που ετοιμάσαμε και στερεώνουμε με οδοντογλυφίδα το άνοιγμα.
Σε μπρίκι ζεσταίνουμε το βούτυρο και το μέλι και εκτός φωτιάς προσθέτουμε αλατοπίπερο και τον χυμό λεμονιού. Αλείφουμε με το μίγμα αυτό τη γαλοπούλα, σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο το ταψί και την ψήνουμε για 4 ώρες.
Στις 4 ώρες αφαιρούμε το αλουμινόχαρτο, τοποθετούμε στο ταψί γύρω από τη γαλοπούλα τα υπόλοιπα κάστανα και τα δαμάσκηνα και την αλείφουμε πάλι με μίγμα βουτύρου.
Ρίχνουμε λίγο μίγμα και στο ταψί.
Συνεχίζουμε το ψήσιμο της γαλοπούλας για 1 ώρα περίπου, μέχρι να ροδίσει πολύ καλά.
Προσέξτε! Αυτό είναι το πιο κρίσιμο σημείο! Αλείφουμε πλέον πολύ συχνά με το μίγμα του βουτύρου και με τα ζουμάκια του ταψιού!
Tip
Αν θέλετε μια τρυφερή γαλοπούλα, που δεν θα μυρίζει καθόλου, προτιμήστε μια γαλλική ή αμερικάνικη. Οι ελληνικές είναι σκληρές και με έντονη μυρωδιά.