Υλικά
⅔ του πακέτου πένες (ή οποιοδήποτε κοντό ζυμαρικό)
3 μελιτζάνες φλάσκες σε μεγάλα κυβάκια
4 ντομάτες πολύ ώριμες
1 κ.γλ. ζάχαρη
½ φλιτζ. ελαιόλαδο
2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο
1 γεμάτο κ.γλ. ρίγανη
1 ματσάκι φρέσκο βασιλικό ή μαϊντανό ψιλοκομμένο
250 γρ. γραβιέρα τριμμένη
150 γρ. ρεγκάτο τριμμένο
3 αβγά
1 φλιτζ. του καφέ κρέμα γάλακτος
αλάτι, πιπέρι
λίγο βούτυρο για το ταψί
Εκτέλεση
Περνάμε τις ντομάτες από το μούλτι.
Βράζουμε τις πένες πολύ αλ ντέντε και τις στραγγίζουμε.
Σε ένα μεγάλο τηγάνι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε τις μελιτζάνες από όλες τις πλευρές.
Τις αλατίζουμε και τις βγάζουμε από το τηγάνι σε ένα πιάτο.
Ρίχνουμε στο τηγάνι την ντομάτα, τη ζάχαρη, το σκόρδο και αλατοπίπερο, χαμηλώνουμε τη φωτιά και μαγειρεύουμε για 20' τη σάλτσα. Στα τελευταία 10' προσθέτουμε τη ρίγανη και τις μελιτζάνες.
Όταν η σάλτσα απορροφήσει τα υγρά της, προσθέτουμε τον βασιλικό και κατεβάζουμε από τη φωτιά.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C.
Βουτυρώνουμε ένα μέτριο πυρίμαχο ταψί και στρώνουμε τη μισή ποσότητα των τυριών.
Πάνω τους απλώνουμε τις πένες και τη σάλτσα. Σκεπάζουμε με τα υπόλοιπα τυριά.
Χτυπάμε την κρέμα με τα αβγά και τα απλώνουμε στην επιφάνεια.
Ψήνουμε για 35' περίπου, μέχρι να ροδίσει ελαφρά η κρούστα.