Υλικά
5 μεγάλα κολοκύθια κομμένα εγκάρσια στη μέση
3 ώριμες ντομάτες ξεφλουδισμένες και ψιλοκομμένες
500 γρ. κιμά (από κοτόπουλο ή γαλοπούλα, για ακόμα λιγότερες θερμίδες)
1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο
1 κ.γλ. κύμινο
2-3 κόκκους μπαχάρι
1 κ.γλ. πάπρικα γλυκιά
1 μεγάλη πράσινη πιπεριά πολύ ψιλοκομμένη
½ φλιτζ. κίτρινο τριμμένο τυρί με μειωμένα λιπαρά
1 ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
1 κ.γλ. ρίγανη
½ φλιτζ. ελαιόλαδο
αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση
Σκάβουμε τα κολοκύθια σχηματίζοντας "βαρκούλες" και ψιλοκόβουμε την ψίχα τους.
Τα τοποθετούμε κοντά το ένα στο άλλο σε ταψάκι και τα αλατίζουμε.
Σε ένα μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι ζεσταίνουμε πάρα πολύ καλά το ελαιόλαδο και σοτάρουμε σε πολύ δυνατή φωτιά τον κιμά με το κύμινο, το μπαχάρι και την πάπρικα, ανακατεύοντας συνεχώς.
Μόλις απορροφηθούν τα ζουμάκια του, προσθέτουμε το κρεμμύδι, το σκόρδο, την ψίχα από τα κολοκυθάκια και την πιπεριά και συνεχίζουμε ανακατεύοντας μέχρι να μαλακώσουν ελαφρά.
Σβήνουμε με τα ⅔ από την ντομάτα, αλατοπιπερώνουμε και χαμηλώνουμε τη φωτιά.
Προσθέτουμε 1 φλιτζ. νερό και σιγομαγειρεύουμε τον κιμά για 20'.
Κατεβάζουμε από τη φωτιά, ρίχνουμε τον μαϊντανό και τη ρίγανη και ανακατεύουμε καλά.
Γεμίζουμε τα κολοκύθια και προσθέτουμε στο ταψί την υπόλοιπη ντομάτα, λίγο αλάτι και 2-3 κ.σ. νερό. Σκεπάζουμε το ταψί με αλουμινόχαρτο και ψήνουμε στους 180°C, σε προθερμασμένο φούρνο, για 30'.
Αφαιρούμε το αλουμινόχαρτο, πασπαλίζουμε με το τυρί και ψήνουμε για άλλα 15', μέχρι να λιώσει.