Υλικά
Για τη ζύμη
150 γρ. βούτυρο αγελάδος κρύο
300 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
2 κ.σ. νερό
1 αβγό
αλάτι, πιπέρι
βούτυρο για την κρούστα
Για τη γέμιση
1 κρεμμύδι σε φέτες
½ πράσο σε ροδέλες
2 διπλά στήθη από κοτόπουλο φιλέτο (ή φιλέτο από μπούτι) σε μικρές μπουκιές
1 σφηνάκι κρασί ή κονιάκ
2 κ.σ. ελαιόλαδο
½ ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
αλάτι, πιπέρι
Για την μπεσαμέλ
50 γρ. βούτυρο αγελάδος
50 γρ. αλεύρι
200 ml ζωμό κότας
1 φλιτζ. τριμμένα κίτρινα τυριά
1 αβγό
Εκτέλεση
Σε μια λεκάνη ζυμώνουμε όλα μαζί τα υλικά της ζύμης.
Η ζύμη αυτή δεν γίνεται ελαστική αλλά τρίβεται.
Την πιέζουμε να γίνει μπαλίτσα, τη σκεπάζουμε και την αφήνουμε στο ψυγείο μέχρι να ετοιμάσουμε το κοτόπουλο.
Σε ένα μεγάλο τηγάνι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι, το πράσο και το κοτόπουλο μέχρι να ροδίσει ελαφρά.
Αλατοπιπερώνουμε.
Σβήνουμε με το κρασί ή το κονιάκ και προσθέτουμε λίγο νερό, χαμηλώνουμε τη φωτιά και μαγειρεύουμε για λίγο, μέχρι να γίνει το κοτόπουλο.
Κατεβάζουμε από τη φωτιά, προσθέτουμε τον μαϊντανό και ανακατεύουμε.
Ετοιμάζουμε την μπεσαμέλ: Φτιάχνουμε τον ζωμό με κύβο.
Ζεσταίνουμε το βούτυρο με το αλεύρι σε αντικολλητικό κατσαρολάκι ανακατεύοντας συνεχώς με τον αβγοδάρτη και, μόλις ενοποιηθούν, ρίχνουμε τον ζωμό και ανακατεύουμε μέχρι να δέσει η σάλτσα.
Κατεβάζουμε από τη φωτιά, προσθέτουμε τα τυριά και το αβγό και ανακατεύουμε.
Ρίχνουμε την μπεσαμέλ στο κοτόπουλο και ανακατεύουμε.
Αφήνουμε τη γέμιση να κρυώσει.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C.
Λαδώνουμε ένα ρηχό μεταλλικό ταψί για πίτα.
Μοιράζουμε τη ζύμη στα δύο.
Βάζουμε το ένα κομμάτι στο ταψί και πιέζουμε με τα δάχτυλά μας από τη μέση προς το κέντρο και τα τοιχώματα, μέχρι να καλυφθούν από ένα ομοιόμορφο χοντρό φύλλο.
Το τρυπάμε παντού με πιρούνι και απλώνουμε τη γέμιση πάνω στο φύλλο.
Αλευρώνουμε τον πάγκο μας, βάζουμε το άλλο κομμάτι της ζύμης, το σκεπάζουμε με χαρτί ψησίματος και με τον πλάστη ανοίγουμε ένα φύλλο στο μέγεθος του ταψιού.
Με τη βοήθεια του χαρτιού μεταφέρουμε το φύλλο στο ταψί και με τα δάχτυλά μας ενώνουμε τις άκρες.
Βουτυρώνουμε την επιφάνεια με λιωμένο βούτυρο και ψήνουμε την πίτα για 40'-45', μέχρι να ροδίσει.