Υλικά
•1 χταπόδι περίπου
1 κιλό
•2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα
•1 1/2 φλιτζάνι φάβα
•2/3 φλιτζανιού ελαιόλαδο
•1 κ.γ. πάπρικα
•λίγη ρίγανη
•αλάτι
•πιπέρι φρεσκοτριμμένο
•αρκετό ξίδι
Εκτέλεση
Σε μεγάλη κατσαρόλα βράζουμε το χταπόδι σε πολύ νερό μαζί με το ξίδι, μέχρι να μαλακώσει.
Τα κόβουμε σε μεγάλα κομμάτια και το σοτάρουμε σε 1/2 φλιτζάνι λάδι.
Το πασπαλίζουμε με ρίγανη και ανακατεύουμε.
Σε μικρό τηγάνι ρίχνουμε τόσο λάδι όσο να σκεπαστεί ο πάτος του.
Όταν ζεσταθεί, προσθέτουμε το κρεμμύδι και το αφήνουμε λίγα λεπτά μέχρι να γίνει διάφανο.
Το αποσύρουμε από τη φωτιά. Πλένουμε καλά τη φάβα, τη βάζουμε σε κατσαρόλα και προσθέτουμε άφθονο νερό ώστε να τη σκεπάζει και να περισσεύουν και 3-4 εκατοστά.
Την αφήνουμε να βράσει σε μέτρια φωτιά, χωρίς να την ανακατεύουμε ξαφρίζοντας συχνά.
Ύστερα από 30 λεπτά βρασίματος, ρίχνουμε μέσα την πάπρικα, αλατοπίπερο και το κρεμμύδι με το λάδι στο οποίο τα σοτάραμε, ανακατεύουμε και αφήνουμε άλλα 15-20 λεπτά.
Σερβίρουμε τη φάβα και από πάνω το ριγανάτο χταπόδι.