Υλικά
Για το φύλλο:
• 1/2 κιλό αλεύρι
• λίγο αλάτι
• λίγο ξίδι
• νερό όσο πάρει για να γίνει μια ωραία ζύμη
Για τη γέμιση:
• 1 κιλό σπανάκι καλά πλυμένο
• 3-4 κρεμμυδάκια φρέσκα
• 1 ματσάκι άνηθο
• 4-5 αυγά
• 1/2 κιλό φέτα
• 1 φλιτζανάκι του καφέ ρύζι
• 1 φλιτζάνι του τσαγιού ελαιόλαδο
Εκτέλεση
Φτιάχνουμε πρώτα τη ζύμη και την αφήνουμε να ξεκουραστεί.
Όσο ξεκουράζεται η ζύμη μας ψιλοκόβουμε το σπανάκι, τα κρεμμυδάκια και τον άνηθο και τα βάζουμε όλα μαζί σε μια μεγάλη λεκάνη.
Ρίχνουμε αλάτι (2 κουταλιές περίπου) και τρίβουμε τα λαχανικά με τα χέρια μας στη λεκάνη να βγουν τα υγρά τους, τα οποία πετάμε.
Βάζουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά.
Τα αβγά, τη φέτα χοντροκομμένη με τα χέρια μας, το ρυζάκι και το ελαιόλαδο (λίγο πιπέρι αν θέλουμε) και αφήνουμε στην άκρη όσο θα ανοίγουμε τα φύλλα.
Χωρίζουμε τη ζύμη σε τρία μπαλάκια.
Χρειαζόμαστε τρία φύλλα.
Τα δύο πρέπει να είναι χοντρά και λίγο μεγαλύτερα από το ταψί και το τρίτο βγαίνει μικρότερο ώστε να καλύπτει ίσα ίσα το ταψί και να μπει ανάμεσα από τη γέμιση μας.
Λαδώνουμε το ταψί μας και βάζουμε το πρώτο φύλλο.
Αφού ανοίξουμε και το μικρότερο μπαλάκι μας βάζουμε τη μισή γέμιση.
Σκεπάζουμε με το δεύτερο μικρότερο και λεπτότερο φύλλο και ρίχνουμε την υπόλοιπη γέμιση και σκεπάζουμε με το τρίτο φύλλο.
Πλέκουμε τις άκρες να μη μας βγει έξω η γέμιση και ρίχνουμε περίπου μισό φλιτζάνι του τσαγιού έξτρα ελαιόλαδο.
Τρυπάμε την πίτα εδώ και εκεί για να μην φουσκώσει και σκάσει το φύλλο.
Ψήνουμε στους 180-200 βαθμούς στις αντιστάσεις πάνω κάτω για μια ώρα περίπου (ανάλογα τον φούρνο ή μέχρι να ροδοκοκκινίσει).
Στο τέλος αν δούμε ότι έχει μείνει πολύ λάδι στο ταψί, σκεπάζουμε με μια λαμαρίνα την πίτα και χύνουμε το λάδι που μένει. (Ο πάτος της λαμαρίνας να ακουμπάει στην πίτα) αναποδογυρίζουμε την πίτα μέσα στο ταψί και την ξαναβάζουμε για 5-10 λεπτά ακόμα.