Υλικά
1 ½ κιλό κοτόπουλο µερίδες (από ολόκληρο κοτόπουλο ή το µέρος που προτιµάµε)
1 µεγάλο ξερό κρεµµύδι τριµµένο
1 κουτί 500 γραµµ. ντοµάτες στον τρίφτη ή πουρέ ντοµάτας
1 κουταλιά της σούπας πελτέ ντοµάτας
1 κουταλάκι ζάχαρη
1 ξύλο κανέλας
10-15 κόκκους µπαχάρι
1 κύβο ζωµό κοτόπουλου
5 κουταλιές φρέσκο βούτυρο
1 ποτήρι του κρασιού κονιάκ ή κόκκινο κρασί
πιπέρι
αλάτι
Εκτέλεση
Πλένουµε τις µερίδες. Σκουπίζουµε να φύγουν όποια υγρά έχει από το πλύσιµο.
Αλατοπιπερώνουµε καλά και στη συνέχεια τις τσιγαρίζουµε στο βούτυρο µέχρι να πάρουν χρώµα από όλες τις µεριές.
Στη συνέχεια προσθέτουµε το κρεµµύδι και µόλις µαλακώσει σβήνουµε µε το κονιάκ και γδέρνουµε καλά τον πάτο να ξεκολλήσουν όσα κρεατάκια και πετσούλες έχουν κολλήσει από το τσιγάρισµα.
Στη συνέχεια βάζουµε όλα τα υπόλοιπα υλικά και αφήνουµε να πάρουν µια βράση.
Προσθέτουµε ζεστό νερό ίσα να σκεπάζει το κοτόπουλο και µαγειρεύουµε σε µέτρια φωτιά µέχρι να µείνει µε την σάλτσα του.
Σερβίρουµε µε πατάτες τηγανητές, µακαρόνια µε µπόλικο κεφαλοτύρι, ρύζι ή πουρέ.