Υλικά
Υλικά
2 κιλά πορτοκάλια (περίπου 4 -5)
Για το σιρόπι
1 κιλό ζάχαρη
1 φλιτζ. νερό
1/2 φλιτζ. του καφέ χυμό λεμονιού
1 φλιτζ. νερό όπου έβρασε το ξύσμα των πορτοκαλιών
Χρόνος παρασκευής 120΄
Εκτέλεση
Πλένετε και ξύνετε τα πορτοκάλια για να φύγει αρκετή από τη φλούδα τους.
Κρατάτε το ξύσμα, το βάζετε σε ένα τουλπάνι, το δένετε σαν πουγκί και το αφήνετε σε ένα φλιτζάνι βραστό νερό για λίγα λεπτά.
Το πιέζετε για να βγάλει το νερό του και προσθέτετε ακόμα λίγο νερό από αυτό στο οποίο μαλάκωσε, ώσπου να συγκεντρώσετε ένα φλιτζάνι.
Βράζετε τα πορτοκάλια ολόκληρα μέχρι να μαλακώσουν, τα βγάζετε και τα στραγγίζετε.
Κόβετε το καθένα σε 8 φέτες και αφαιρείτε με ψαλίδι κουζίνας τις εσωτερικές άσπρες ίνες.
Αφήνετε τις φέτες να στραγγίσουν ένα 12ωρο.
Φτιάχνετε σιρόπι βράζοντας τη ζάχαρη με το νερό και όταν δέσει λίγο, βάζετε στην κατσαρόλα τις φέτες των πορτοκαλιών.
Ρίχνετε από πάνω το νερό από το ξύσμα και συνεχίζετε το βράσιμο μέχρι να δέσει το σιρόπι.
Προς το τέλος, ρίχνετε και το χυμό του λεμονιού.
Είναι καλό να έχετε τη φωτιά χαμηλή και κατά διαστήματα να ανακινείτε την κατσαρόλα απαλά για να μην κολλήσει το γλυκό.
Σημ.
Κλασικό γλυκό του κουταλιού.