Υλικά
Υλικά (για 80 κομμάτια)
1.170 γρ. αλεύρι μαλακό
525 ml ηλιέλαιο
45 γρ. φυτίνη
375 ml χυμός πορτοκαλιού
30 γρ. ζάχαρη - άχνη
1 πρέζα αμμωνία
1 πρέζα σόδα
1/2 πρέζα Γαρίφαλο σε σκόνη
Ξύσμα από ένα πορτοκάλι
Γέμιση
500 γρ. τυρί-κρέμα Φιλαδέλφεια
1 κ. γ. κανέλα
50 γρ. ζάχαρη-άχνη
Σιρόπι
1 λίτρο νερό
1 κιλό ζάχαρη
1/2 πορτοκάλι (ο χυμός)
1/2 λεμόνι (ο χυμός)
1 ξυλάκι κανέλας
1 λίτρο μέλι
Γαρνίρισμα
80 μισά καρύδια
Παρασκευή
Σε μια μεγάλη λεκάνη ρίχνουμε όλα τα υλικά (εκτός από το αλεύρι) και τα χτυπάμε καλά, ώστε να αναμιχθούν τέλεια και το μίγμα να «ασπρίσει».
Στη συνέχεια, ρίχνουμε το αλεύρι και το ζυμώνουμε, ώσπου να «δέσει» η ζύμη και να γίνει μαλακή και λεία.
Για να φτιάξουμε τη γέμιση, χτυπάμε με ένα πιρούνι τη «Φιλαδέλφεια», ώσπου να αφρατέψει και να αναμιχθεί καλά με τη ζάχαρη και την κανέλα.
Παίρνουμε από την ζύμη κομμάτια σε μέγεθος καρυδιού, τα πλάθουμε σαν πιτάκια, βάζουμε στο κέντρο τους κατά μήκος λίγη από τη γέμιση και κλείνουμε το κάθε πιτάκι, δίνοντας του σχήμα μελομακάρονου.
Τοποθετούμε ένα ένα τα μελομακάρονα σε λαμαρίνα (στρωμένη με το ειδικό αντικολλητικό λαδόχαρτο για φούρνο), με την ένωση από κάτω.
Βάζουμε πάνω σε κάθε μελομακάρονο μισό καρύδι, σαν πεταλούδα, και το πιέζουμε ελαφρά να κολλήσει.
Ψήνουμε τα μελομακάρονα σε φούρνο προθερμασμένο στους 170°C, επί 20-25 λεπτά -ή ώσπου να ροδίσουν καλά και να πάρουν ωραίο χρώμα.
Στο μεταξύ, ετοιμάζουμε το σιρόπι, βάζοντας όλα τα υλικά (εκτός από το μέλι) σε μια κατσαρόλα, σε μέτρια φωτιά, και τα αφήνουμε να βράσουν επί 3 λεπτά.
Προσθέτουμε τότε 200 ml από το μέλι, ανακατεύουμε καλά να διαλυθεί, αφαιρούμε τον αφρό που μπορεί να βγάλει και το κατεβάζουμε από τη φωτιά.
Αφήνουμε το σιρόπι να κρυώσει και μόλις βγάλουμε τα μελομακάρονα από το φούρνο, τα ρίχνουμε ζεστά μέσα στο κρύο σιρόπι για μόλις 3-4 δευτερόλεπτα.
Τα βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα, τα τοποθετούμε σε πιατέλα, και αν θέλουμε, τα περιχύνουμε με μέλι, το οποίο έχουμε ζεστάνει σε ένα κατσαρολάκι για να γίνει πιο ρευστό.