Υλικά
Yλικά
200 γρ. φράουλες
200 γρ. μπισκότα speculoos
350 τυρί κρέμα τύπου Φιλαδέλφεια
100ml. κρέμα γάλακτος
90 γρ. ζάχαρη
60 γρ. φρέσκο βούτυρο
2 αβγά
1 καψουλάκι βανίλιας
1 λεμόνι, το χυμό και το ξύσμα
παρασκευή
Αυτό το τσίζκεϊκ γίνεται σε δύο δόσεις: πρώτα θα ετοιμάσετε τη βάση, από την προηγούμενη μέρα ή από το πρωί, ώστε να μείνει αρκετές ώρες στο ψυγείο. Ανάβουμε το φούρνο στους 160ο.
Λυώνουμε το βούτυρο και κάνουμε σκόνη τα μπισκότα στο μούλτι ή άλλο μπλέντερ.
Ανακατεύουμε καλά μπισκότα με βούτυρο και απλώνουμε το μείγμα σε μια φόρμα, πιέζοντας καλά να γίνει μια σφιχτή βάση.
Σε ένα μεγάλο μπολ χτυπάμε ελαφρά τα αβγά και τα ανακατεύουμε με 70 γρ.
ζάχαρη, τη βανίλια και το ξύσμα λεμονιού.
Προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος και το τυρί και ανακατεύουμε να γίνει ένα ομοιόμορφο μείγμα.
Το αδειάζουμε στη φόρμα, επάνω στη βάση με τα μπισκότα και ισιώνουμε την επιφάνεια.
Το ψήνουμε στο φούρνο για 30'.
Όταν το βγάλουμε θα πρέπει να είναι ελαφρά τρεμουλιαστό στο κέντρο.
Το αφήνουμε να κρυώσει τελείως και κατόπιν το βάζουμε στο ψυγείο για 6 ώρες τουλάχιστον ή όλη τη νύχτα.
Πλένουμε τις φράουλες και τις κόβουμε στη μέση, αν είναι μεγάλες.
Τις βάζουμε σε ένα μπολ με την υπόλοιπη ζάχαρη και το χυμό από 1/2 λεμόνι, σκεπάζουμε με μεμβράνη και αφήνουμε στο ψυγείο.
Όταν έρθει η ώρα του σερβιρίσματος, παίρνουμε το σιρόπι που άφησαν οι φράουλες και το χτυπάμε στο μούλτι μαζί με 3-4 φράουλες ώστε να γίνει μια "σάλτσα" φράουλας (κουλί).
Τακτοποιούμε τις υπόλοιπες φράουλες επάνω στο τσίζκεϊκ και ρίχνουμε από πάνω τη σάλτσα που φτιάξαμε.
Μπορούμε να γαρνίρουμε με φυλλαράκια δυόσμου.