Υλικά
Υλικά για 6 άτομα
1 lt κρέμα γάλακτος
¾ φλ. ζάχαρη
2 κρόκοι πολύ φρέσκων αβγών
2 δόσεις βανιλίνη ή 1 λουβί βανίλια ανοιγμένο κατά μήκος με ένα μυτερό μαχαίρι
4 φύλλα ζελατίνας των 2 γρ./το ένα ή 10 γρ. ζελατίνη σε σκόνη
1 κ.σ. φουσκωτή, καφέ στιγμής
Εκτέλεση
Ρίχνουμε τη ζελατίνη σε ένα ταψάκι με κρύο νερό να την καλύπτει και την αφήνουμε να μείνει για 10 λεπτά.
Αν χρησιμοποιήσουμε ζελατίνη σε σκόνη τη ρίχνουμε σε λίγο καυτό νερό και την ανακατεύουμε συνεχώς και σχολαστικά να διαλυθεί τελείως (είναι πολύ σημαντικό να μην μείνουν αδιάλυτοι κόκκοι).
Χτυπάμε τη ζάχαρη με τους κρόκους με τον αβγοδάρτη μέχρι να αφρατέψουν.
Τους μεταφέρουμε σε κατσαρολάκι με χέρι, ξύνουμε μέσα τους σπόρους από το εσωτερικό του λουβιού της βανίλιας και προσθέτουμε την κρέμα.
Ανακατεύουμε και βάζουμε το κατσαρολάκι σε μπεν μαρί (το ακουμπάμε στα χείλη μεγαλύτερης κατσαρόλας με καυτό νερό –δεν πρέπει να αγγίζει το νερό). Ζεσταίνουμε το μείγμα ανακατεύοντας μέχρι λίγο πριν από το σημείο βρασμού.
Αποσύρουμε από τη φωτιά, ρίχνουμε τον καφέ διαλυμένο σε ελάχιστο καυτό νερό, ανακατεύουμε καλά και προσθέτουμε την ζελατίνη σε φύλλα στυμμένη ή τη διαλυμένη ζελατίνη σκόνη και ανακατεύουμε καλά μέχρι να έχουμε ένα απολύτως ομοιογενές μείγμα.
Βρέχουμε 6 μπολάκια, τα τινάζουμε να φύγει το περισσό νερό και μοιράζουμε την κρέμα.
Τη βάζουμε στο ψυγείο να παγώσει τουλάχιστον για 6 ώρες πριν σερβίρουμε.
Ρίχνουμε από πάνω, αν θέλουμε, λίγο λικέρ καφέ και έναν ολόκληρο κόκκο καφέ.
Α.Τ.