Υλικά
2 φλιτζ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 κ.σ. μπέικιν πάουντερ
½ κ.γλ. μαγειρική σόδα
6 κ.σ. βούτυρο αγελάδος σε θερμοκρασία δωματίου
¾ φλιτζ. ξινόγαλο ή κεφίρ
¾ φλιτζ. ζαμπόν πολύ ψιλοκομμένο
1 φλιτζ. κίτρινο τυρί τριμμένο
1 κ.γλ. ρίγανη
λίγο αλάτι
2 κ.σ. βούτυρο αγελάδος λιωμένο για την επικάλυψη
Εκτέλεση
Στο μίξερ χτυπάμε το αλεύρι, το μπέικιν, τη σόδα, το αλάτι και το βούτυρο μέχρι να πάρουμε ένα ψιχουλιαστό μίγμα. Προσθέτουμε το ξινόγαλο και συνεχίζουμε το χτύπημα μέχρι να ενσωματωθεί. Με ένα κουτάλι ενσωματώνουμε στο μίγμα το ζαμπόν, το τυρί και τη ρίγανη.
Απλώνουμε χαρτί ψησίματος στο ρηχό ταψί του φούρνου και προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C βαθμούς.
Αλευρώνουμε ελαφρά τον πάγκο μας και ανοίγουμε τη ζύμη σε φύλλο πάχους περίπου 2 εκ.
Με κουπάτ κόβουμε μπισκοτάκια στρογγυλά και μικρά. Όση ζύμη περισσέψει την ξαναζυμώνουμε και την ανοίγουμε πάλι σε φύλλο. Συνεχίζουμε μέχρι να τελειώσει όλη η ζύμη.
Ψήνουμε τα μπισκοτάκια για 12'-15'. Τα αλείφουμε με το λιωμένο αγελαδινό βούτυρο και τα ψήνουμε για άλλα 2'.
Tips
Aντί για κίτρινο τυρί, μπορούμε να βάλουμε τριμμένη φέτα ή ανθότυρο και, αντί για ζαμπόν, οποιοδήποτε ψιλοκομμένο αλλαντικό.