Υλικά
30 βασιλικούς ζουμερούς χουρμάδες κομμένους στη μέση
750 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
200 γρ. ζάχαρη άχνη
500 γρ. βούτυρο αγελάδος σε θερμοκρασία δωματίου
200 γρ. αμύγδαλα χοντροσπασμένα, με τη φλούδα τους, καβουρδισμένα
2 βανίλιες
1 κοφτό κ.γλ. σόδα
ανθόνερο
ζάχαρη άχνη
Εκτέλεση
Χτυπάμε πολύ καλά για 10' στο μίξερ το βούτυρο με τη ζάχαρη άχνη, μέχρι να ασπρίσει.
Προσθέτουμε το αλεύρι, τις βανίλιες και τη σόδα και συνεχίζουμε το χτύπημα μέχρι να ενσωματωθεί. Αφήνουμε το μίξερ και ενσωματώνουμε με σπάτουλα τα αμύγδαλα.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C.
Στρώνουμε με χαρτί το ρηχό ταψί του φούρνου. Πλάθουμε μικρά κουραμπιεδάκια.
Βάζουμε από μισό χουρμά μέσα στο καθένα και ξαναπλάθουμε μέχρι να κρυφτεί.
Βάζουμε στο ταψί τα κουραμπιεδάκια με απόσταση μεταξύ τους και πιέζουμε λίγο το καθένα τους με το δάχτυλό μας. Αυτό το μικρό βαθούλωμα θα κρατήσει καλύτερα την άχνη μετά. Τα ψήνουμε για 30'. Μπορεί να σας φανούν μαλακά, αλλά θα σφίξουν μόλις κρυώσουν.
Αφού κρυώσουν, τα ραντίζουμε με ανθόνερο. Βάζουμε την άχνη σε μπολ και βυθίζουμε μέσα το κάθε κουραμπιεδάκι, πιέζοντας με τα δάχτυλά μας, να "χτιστεί" πάνω τους η άχνη.
Τα μεταφέρουμε σε πιατέλα και τα ξαναχνίζουμε με το σουρωτήρι του τσαγιού.
Tip
Αν σας αρέσει η έντονα βουτυρένια γεύση, βάλτε αιγοπρόβειο βούτυρο.