Υλικά
Υλικά για μια τάρτα 24 εκ.
200 γρ. τριμμένα αμύγδαλα
200 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
140 γρ. ζάχαρη
ξύσμα από 1 λεμόνι
200 γρ. κρύο βούτυρο σε μικρούς κύβους
½ κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ
2 κρόκους αυγού
1 βανίλια σε σκόνη
400 γρ. μαρμελάδα πορτοκάλι
100 γρ. άχνη ζάχαρη για το σερβίρισμα
Εκτέλεση
Βάλτε σε ένα μπολ το αλεύρι και ανακατέψτε με τα τριμμένα αμύγδαλα, τη ζάχαρη, το ξύσμα λεμονιού, τη βανίλια και το μπέικιν πάουντερ.
Προσθέστε το βούτυρο και τρίψτε τα υλικά μέχρι το μείγμα να γίνει ψίχουλα.
Ρίξτε τους κρόκους και ελάχιστο κρύο νερό, ανακατέψτε και ζυμώστε μέχρι να σχηματιστεί μια βελούδινη ζύμη.
Τυλίξτε τη με μεμβράνη τροφίμων και αφήστε τη να ξεκουραστεί για τουλάχιστον 30 λεπτά.
Πάρτε τα ¾ της ποσότητας και ανοίξτε τη με τον πλάστη στη διάμετρο της φόρμας για τάρτες.
Απλώστε τη σε βουτυρωμένη και αλευρωμένη φόρμα για τάρτες και καλύψτε το εσωτερικό της τάρτας με τη μαρμελάδα πορτοκάλι.
Πλάστε την υπόλοιπη ζύμη σε κορδόνια και βάλτε τα χιαστί στην επιφάνεια της τάρτας.
Ψήστε στους 180°C για 40 λεπτά. Αφήστε να κρυώσει ελαφρά, πασπαλίστε με την άχνη ζάχαρη και σερβίρετε.
Tip
Η μαρμελάδα πορτοκάλι δίνει ξεχωριστή, ελαφρώς πικρή γεύση στην τάρτα.