Υλικά
100 γρ. κουβερτούρα
½ φλιτζ. κονιάκ, ουίσκι ή ρούμι
500 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1½ κ.γλ. μπέικιν πάουντερ
250 γρ. βούτυρο αγελάδος σε θερμοκρασία δωματίου
250 γρ. ζάχαρη
4 αβγά
½ ποτήρι γάλα
50 γρ. ξανθές σταφίδες
100 γρ. πορτοκάλι ή μιξ εσπεριδοειδή κόντιτα
2 κ.σ. κουκουνάρι
βούτυρο και ψιλό σιμιγδάλι για τη φόρμα
Για το γλάσο
2 φλιτζ. ζάχαρη άχνη
2 κ.σ. χυμό λεμονιού
1 βανίλια
Εκτέλεση
Σε ένα αντικολλητικό τηγανάκι σε μέτρια φωτιά καβουρδίζουμε τα κουκουνάρια.
Μουλιάζουμε τις σταφίδες στο αλκοόλ για ½ ώρα περίπου.
Τρίβουμε τη σοκολάτα στον τρίφτη του κρεμμυδιού: θα τριφτεί πανεύκολα αν την έχετε κρύα από το ψυγείο.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C.
Βάζουμε σε ένα μεγάλο μπολ το βούτυρο με τη ζάχαρη και με το μίξερ χειρός χτυπάμε μέχρι να αφρατέψουν.
Συνεχίζοντας το χτύπημα, προσθέτουμε ένα ένα τα αβγά.
Προσθέτουμε τη σοκολάτα, 3 κ.σ. από το ρούμι που μουλιάζουν οι σταφίδες, το γάλα και, μόλις ομογενοποιηθούν, ρίχνουμε λίγο λίγο το αλεύρι, τη βανίλια και το μπέικιν.
Όταν το μίγμα γίνει ομοιογενές, προσθέτουμε το κουκουνάρι, τις σταφίδες (στυμμένες) και τα κόντιτα (θα τα βρείτε σε όλα τα σουπερμάρκετ, στα είδη ζαχαροπλαστικής) και ανακατεύουμε με κουτάλι.
Βουτυρώνουμε μια φόρμα 26 εκ. με τρύπα στη μέση, την πασπαλίζουμε με το σιμιγδάλι και μεταφέρουμε εκεί το μίγμα. Ψήνουμε για 1 ώρα.
Όσο ψήνεται το κέικ, ετοιμάζουμε το γλάσο χτυπώντας με ένα κουτάλι τη ζάχαρη με τη βανίλια και το λεμόνι.
Αφήνουμε το γλάσο στο ψυγείο.
Σβήνουμε τον φούρνο, αφήνουμε το κέικ άλλα 5', το αφήνουμε στη συνέχεια να κρυώσει και το ξεφορμάρουμε σε πιατέλα.
Το στολίζουμε με το γλάσο.
Tip
Μην αντικαταστήσετε το αληθινό αγελαδινό βούτυρο με μαργαρίνη. Αφενός δεν βγαίνει ακριβώς η συνταγή, αφετέρου δεν συγκρίνεται με το άρωμά του.