Υλικά
500 γρ. φρέσκα κεράσιαΥλικά
1 έτοιμη μαρέγκα διαμέτρου 20 εκ. ή 4 μικρές διαμέτρου 7 εκ.
Για την κρέμα βανίλιας*
500 ml γάλα
100 γρ. ζάχαρη
60 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
2 αβγά
1 κ.σ βούτυρο
1 δόση βανιλίνη
Για το σιρόπι σοκολάτας *
400 γρ. κουβερτούρα
150 ml κρέμα γάλακτος
1 κ.σ. λικέρ τσέρι
Για γαρνιτούρα: φρέσκος δυόσμος
Εκτέλεση
Πλένουμε τα κεράσια, βγάζουμε τα κοτσάνια και αφαιρούμε τα κουκούτσια με το ειδικό μηχάνημα.
Κρατάμε 10 ολόκληρα κεράσια, κόβουμε τα υπόλοιπα στη μέση και τα βάζουμε σε σουρωτήρι να στραγγίσουν.
Σπάμε τη μαρέγκα σε άνισα κομμάτια.
Φτιάχνουμε την κρέμα: βάζουμε σε μπολ τη ζάχαρη, το αλεύρι, τη βανιλίνη και τα αβγά ελαφρά χτυπημένα και ανακατεύουμε με τον αβγοδάρτη να ενωθούν καλά.
Ζεσταίνουμε το γάλα σε μέτρια φωτιά και πριν αρχίσει να βράζει, προσθέτουμε αργά και σταδιακά το μισό γάλα στο μείγμα με τα αβγά, ανακατεύοντας έντονα με τον αβγοδάρτη (είναι η ίδια τεχνική που χρησιμοποιούμε για να φτιάξουμε αβγολέμονο ώστε να μην ψηθεί το αβγό και κάνει κομπάκια).
Αδειάζουμε το μείγμα στην κατσαρόλα με το υπόλοιπο γάλα και ανακατεύουμε διαρκώς μέχρι να δέσει η κρέμα.
Αποσύρουμε από τη φωτιά, προσθέτουμε το βούτυρο και ανακατεύουμε.
Σκεπάζουμε με μία πλαστική μεμβράνη που πρέπει να ακουμπάει στην επιφάνεια της (για να μην πιάσει κρούστα) και τη αφήνουμε να κρυώσει εντελώς. Φτιάχνουμε το σιρόπι: λιώνουμε την κουβερτούρα σε αντικολλητικό τηγάνι σε πολύ χαμηλή φωτιά, προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος, ανακατεύουμε να ομοιογενοποιηθεί το μείγμα, αποσύρουμε από τη φωτιά, προσθέτουμε το λικέρ, ανακατεύουμε και αφήνουμε να κρυώσει ανακατεύοντας που και που.
Φτιάχνουμε το γλυκό: μοιράζουμε τη μαρέγκα σε ποτήρια και από πάνω βάζουμε κουταλιές από την κρέμα.
Τοποθετούμε λίγα κεράσια και περιχύνουμε με σιρόπι.
Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία μέχρι να τελειώσουν τα υλικά.
Γαρνίρουμε με 1 -2 ολόκληρα κεράσια και 2 φύλλα φρέσκου δυόσμου. *Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε κρέμα βανίλια στιγμής και έτοιμο σιρόπι σοκολάτας
Α.Τ.