Υλικά
Για το μπράουνι
250 γρ. κουβερτούρα
180 γρ. βούτυρο αγελάδος
300 γρ. ζάχαρη
4 αβγά
1 βανίλια
40 γρ. κακάο
200 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
επιπλέον 100 γρ. κουβερτούρα τριμμένη
Για τη μους
170 γρ. κουβερτούρα
230 ml κρέμα γάλακτος
1 βανίλια
Για την κρέμα καραμέλα
2 συσκευασίες έτοιμο καραμελωμένο ζαχαρούχο γάλα (βρίσκουμε πια σε όλα τα σουπερμάρκετ)
200 γρ. κρέμα γάλακτος παγωμένη
1 βανίλια
Εκτέλεση
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C και ετοιμάζουμε αρχικά το μπράουνι (μπορούμε να το κάνουμε και από την προηγούμενη μέρα).
Σε μέτρια φωτιά λιώνουμε το βούτυρο με τα 250 γρ. κουβερτούρα, ανακατεύοντας με σπάτουλα.
Στη συνέχεια προσθέτουμε τη ζάχαρη και ανακατεύουμε καλά εκτός φωτιάς.
Συνεχίζουμε ρίχνοντας τη βανίλια και ένα ένα τα αβγά.
Μετά προσθέτουμε το αλεύρι και το μπέικιν.
Όταν το μίγμα γίνει λείο, ρίχνουμε το κακάο και την τριμμένη κουβερτούρα και ανακατεύουμε.
Στρώνουμε με χαρτί ψησίματος ένα ταψί 30x20 εκ. ή μια στρογγυλή φόρμα, καλύπτοντας και τα τοιχώματα. Μεταφέρουμε εδώ το μίγμα και ψήνουμε για 35'.
Αφού κρυώσει το μπράουνι, το ξεφορμάρουμε και το κόβουμε σε μπουκιές 2 εκ. περίπου.
Για τη μους, λιώνουμε σε μπεν μαρί τη σοκολάτα και την αφήνουμε να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου.
Χτυπάμε στο μίξερ την κρέμα γάλακτος (κρύα) μαζί με τη βανίλια σε σφιχτή σαντιγί, προσθέτουμε τη σοκολάτα και με απαλές κινήσεις την ενσωματώνουμε με σπάτουλα στο μίγμα.
Τη βάζουμε στο ψυγείο σκεπασμένη να κρυώσει και να σφίξει.
Για την κρέμα καραμέλα, χτυπάμε την κρέμα (κρύα) μαζί με τη βανίλια μέχρι να αποκτήσει μια υφή σαν γιαούρτι.
Ενσωματώνουμε το καραμελωμένο ζαχαρούχο και βάζουμε το μίγμα στο ψυγείο να σφίξει.
Για να στήσουμε το γλυκό, στρώνουμε με μπράουνις τον πάτο σε ένα ωραίο μεγάλο γυάλινο μπολ.
Συνεχίζουμε με μία στρώση μους, μία μπράουνις, μία κρέμα καραμέλα και ούτω καθεξής μέχρι να τελειώσουν τα υλικά μας.
Μπορούμε να στολίσουμε το γλυκό με τριμμένη σοκολάτα.
Tip
Για να φτιάξουμε μόνοι μας καραμελωμένο γάλα, βάζουμε να βράσουν 5 κουτιά ζαχαρούχο (για οικονομία, επειδή το ρεύμα κοστίζει), αφού τους αφαιρέσουμε το χαρτί της συσκευασίας, για 3 ώρες, φροντίζοντας πάντα να είναι σκεπασμένα με νερό.