Υλικά
1 πακέτο σφολιάτα
2 κουταλιές αλεύρι
500 γρ. αχλάδια
150 γρ. μαρμελάδα βερίκοκο
2 κουταλιές κονιάκ
120 γρ. βούτυρο
100 γρ. αμυγδαλόψιχα
100 γρ. ψίχα φουντουκιού
50 γρ. καρυδόψιχα
50 γρ. κουκουνάρι
100 γρ. ζάχαρη
3 αυγά
1 βανίλια
βούτυρο για τη φόρμα
Εκτέλεση
Τρίβουμε τους ξηρούς καρπούς στο μούλτι, τους βάζουμε σε ένα μπολ, προσθέτουμε τη ζάχαρη, το βούτυρο (κρατήστε μια κουταλιά από το βούτυρο στην άκρη) τα 2 αυγά, τη βανίλια, και το αλεύρι και ανακατεύουμε το μείγμα έως ότου απορροφηθούν τα αυγά.
Καθαρίζουμε τα αχλάδια και τα κόβουμε σε λεπτές φέτες.
Σε ένα τηγάνι λιώνουμε το υπόλοιπο βούτυρο, σοτάρουμε τα αχλάδια, τα περιχύνουμε με το κονιάκ και το αφήνουμε να εξατμιστεί εντελώς κουνώντας το τηγάνι, για να μην κολλήσουν τα αχλάδια.
Αλείφουμε μια φόρμα με βούτυρο και την ντύνουμε με ένα φύλλο σφολιάτας, σκεπάζοντας και τα πλαϊνά της.
Αλείφουμε το φύλλο με μαρμελάδα, βάζουμε τα αχλάδια από πάνω σε στρώσεις, ρίχνουμε τους ξηρούς καρπούς και αλείφουμε με το χτυπημένο αυγό το πλαϊνό φύλλο στη φόρμα.
Βάζουμε από πάνω το δεύτερο φύλλο και ενώνουμε τα φύλλα.
Με ένα κοφτερό μαχαίρι χαράζουμε την επιφάνεια του φύλλου, αλείφουμε με το αυγό και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 50 λεπτά περίπου.