Υλικά
2 φύλλα ζύμη σφολιάτας
10 μήλα κόκκινα, κομμένα στα 4 ή στα 6
1 ποτήρι ζάχαρη
1 βανίλια
150 γρ. βούτυρο αγελάδος
100 γρ. καρυδόψιχα χοντροσπασμένη
4-5 γαρίφαλα
1½ κ.γλ. κανέλα
1 κρόκο αβγού
2 κ.σ. γάλα
1 κ.σ. ζάχαρη καστανή
βούτυρο για την ταρτιέρα
Εκτέλεση
Σε ένα μεγάλο τηγάνι βάζουμε τα μήλα, τη ζάχαρη, τη βανίλια και το βούτυρο μαζί με 5-6 κ.σ. νερό.
Σε μέτρια προς δυνατή φωτιά, αφήνουμε τα μήλα να μαλακώσουν και να καραμελώσουν.
Από τη στιγμή που λιώνει η ζάχαρη, ανακατεύουμε για να μοιραστούν ομοιόμορφα τα υλικά.
Προσοχή: Θέλουμε τα μήλα να ροδίσουν, αλλά όχι να διαλυθούν. Να είναι μαλακά, αλλά να "κρατάνε", γιατί θα ψηθούν και στον φούρνο.
Κατεβάζουμε από τη φωτιά, προσθέτουμε την κανέλα και τα γαρίφαλα και αφήνουμε τα μήλα να κρυώσουν εντελώς, διαφορετικά θα μας καταστρέψουν τη σφολιάτα.
Βουτυρώνουμε μια ταρτιέρα και την καλύπτουμε (και στα τοιχώματα) με το ένα φύλλο σφολιάτας.
Το τρυπάμε με πιρούνι.
Απλώνουμε στον πάτο ομοιόμορφα τα μήλα με το ζουμάκι τους και πασπαλίζουμε με τα καρύδια.
Σκεπάζουμε με τα ¾ του άλλου φύλλου και σχηματίζουμε ένα ωραίο, λεπτό γείσο.
Με το φύλλο που περίσσεψε μπορούμε να σχηματίσουμε φυλλαράκια ή άλλα σχεδιάκια και να τα προσθέσουμε στην επιφάνεια.
Χτυπάμε το αβγό με το γάλα και αλείφουμε με πινέλο την επιφάνεια.
Πασπαλίζουμε με την καστανή ζάχαρη και ψήνουμε για 45' περίπου, μέχρι να ροδίσει το φύλλο.
Αυτή η μηλόπιτα τρώγεται ζεστή και της ταιριάζει μια ωραία μπάλα παγωτό βανίλια.
Tip
Γίνεται και με αχλάδια ή κυδώνια. Είναι σημαντικό να βάλετε αληθινό, αγελαδινό βούτυρο, που θα δώσει το άρωμά του στο γλυκό.