Υλικά
4 κυδώνια
150 γρ. χαλβά του μπακάλη (βανίλια)
1 φλιτζ. αμύγδαλα τριμμένα, με τη φλούδα τους
1½ κ.γλ. κανέλα
½ κ.γλ. γαρίφαλο τριμμένο
1 φλιτζ. σταφίδες ξανθές
1 φλιτζ. γλυκό λευκό κρασί
4 κ.σ. ζάχαρη
½ φλιτζ. νερό
Εκτέλεση
Αφήνουμε τα κυδώνια με τη φλούδα τους.
Τους κόβουμε ένα καπάκι, όπως κάνουμε στα γεμιστά, βγάζουμε με το ειδικό εργαλείο τα κουκούτσια τους και τα "κουφώνουμε" αφαιρώντας περίπου 4 κ.σ. από τη σάρκα τους από το καθένα.
Κρατάμε τα κομμάτια με τα κουκούτσια και τα τυλίγουμε με ένα κομματάκι τούλι.
Σε ένα μπολ τρίβουμε με το χέρι τον χαλβά και τον ανακατεύουμε με την κανέλα, το γαρίφαλο, τις σταφίδες και τα αμύγδαλα.
Γεμίζουμε με αυτό το μίγμα τα κυδώνια, πιέζοντας με το δάχτυλό μας, για να πάρουν όσο περισσότερη γέμιση γίνεται.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C.
Σε ένα ταψάκι που να τα χωράει ίσα ίσα, βάζουμε τα κυδώνια και το τούλι με τα κουκούτσια.
Τα περιχύνουμε με το γλυκό κρασί, προσθέτουμε το νερό και τα πασπαλίζουμε με τη ζάχαρη.
Ψήνουμε για 30' περίπου ή μέχρι να μαλακώσουν, γιατί δεν είναι όλα τα κυδώνια το ίδιο σκληρά.
Τρώγονται καλύτερα ζεστά, με λίγο γιαούρτι, που θα ανακατέψουμε με μέλι και κανέλα.
Tip
Η ίδια συνταγή γίνεται και με μήλα. Εκτός από τα αμύγδαλα, ταιριάζουν πολύ και τα καρύδια και τα φουντούκια.