Υλικά
12 φέτες ψωμί του τοστ χωρίς την κόρα
150 γρ. βούτυρο αγελάδος μαλακό
80 γρ. σταφίδες ξανθές
1 μεγάλο μήλο καθαρισμένο, σε πολύ λεπτά φετάκια
1 κ.σ. χυμό λεμόνι
1 βανίλια
4 αβγά
⅓ φλιτζ. ζάχαρη
600 γρ. κρέμα γάλακτος
2 φλιτζ. γάλα
ξύσμα από 1 λεμόνι
1 κ.γλ. κανέλα
βούτυρο για το ταψί
άχνη ζάχαρη για το πασπάλισμα
Εκτέλεση
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C.
Ραντίζουμε το μήλο με τον χυμό λεμονιού για να μη μαυρίσει.
Στο μεγάλο ρηχό ταψί του φούρνου απλώνουμε τις φέτες του ψωμιού. Τις βουτυρώνουμε και τις ψήνουμε για 15' περίπου, μέχρι να ροδίσουν ελαφρά.
Βουτυρώνουμε ένα πυρίμαχο ταψί και στρώνουμε τον πάτο με φέτες ψωμιού και το ⅓ από τις σταφίδες.
Τοποθετούμε το ⅓ από το μήλο πάνω στις φέτες.
Συνεχίζουμε με στρώσεις ψωμιού, σταφίδας και μήλου, μέχρι να τελειώσουν τα υλικά.
Σε μια λεκάνη χτυπάμε με το σύρμα τα αβγά με τη ζάχαρη μέχρι να αφρατέψουν.
Προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος, τη βανίλια, το γάλα, το ξύσμα και την κανέλα και συνεχίζουμε το χτύπημα μέχρι να ομογενοποιηθεί το μίγμα. Μεταφέρουμε το μίγμα στο ταψί και καλύπτουμε καλά τις φέτες.
Τοποθετούμε το πυρίμαχο ταψί μέσα σε ένα μεγαλύτερο ταψί, το οποίο γεμίζουμε με νερό μέχρι τη μέση, και ψήνουμε το γλυκό για 1 ώρα.
Αυτή η πουτίγκα τρώγεται καλύτερα ζεστή, από τον φούρνο, πασπαλισμένη με άχνη ζάχαρη.
Tip
Όσοι αγαπάμε τους ξηρούς καρπούς μπορούμε να προσθέσουμε και καρύδια, που ταιριάζουν πολύ.