Υλικά
1 κιλό σύκα
2 φλιτζ. τσαγιού ζάχαρη καστανή ή μαύρη
1 φλιτζ. καφέ κονιάκ
4 μοσχοκάρφια
κανέλα ξύλο
μαύρη σταφίδα
σουσάμι
1/2 λεμόνι
μέλι
πετιμέζι
Εκτέλεση
Πλένουμε τα σύκα από το κοτσάνι προς τα κάτω, να μην πάρουν μέσα νερό, κόβουμε στη μέση και στρώνουμε στο ταψί με τη φλούδα από επάνω, ρίχνουμε τη ζάχαρη, ραντίζουμε με το κονιάκ και το λεμόνι, βάζουμε τα γαρίφαλα και την κανέλα ξύλο.
Ψήνουμε στους 250 βαθμούς για 45 λεπτά, έτσι όπως θα είναι ζεστά ρίχνουμε τις σταφίδες και το σουσάμι.
Βάζουμε στα βάζα μας τα σύκα με το ζουμάκι τους και γεμίζουμε με μέλι ή πετιμέζι, αν θέλουμε κρατάμε και λίγα ψητά σκέτα σε ένα βάζο για να συνοδεύουμε τα τυριά.