Υλικά
2 φλιτζ. τσαγιού μαρμελάδα φράουλα (ή οποιαδήποτε της αρεσκείας μας)
Για τη βάση:
450 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
225 γρ. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου (μαλακό)
125 γρ. ζάχαρη
2 αυγά σε θερμοκρασία δωματίου, ελαφρά χτυπημένα
1/2 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
1 βανίλια
2 κ.σ. κονιάκ
1 πρέζα αλάτι
Εκτέλεση
Κοσκινίζουμε σε λεκάνη το αλεύρι και το μπέικιν πάουντερ.
Προσθέτουμε τη ζάχαρη κι ανακατεύουμε με κουτάλι. Κάνουμε λακκούβα στη μέση.
Χτυπάμε σε μπολ τα αυγά, τη βανίλια, το κονιάκ και το αλάτι και τα ρίχνουμε στο αλεύρι.
Προσθέτουμε και το βούτυρο. Με ένα κουτάλι ανακατεύουμε τα υλικά μέχρι να σχηματιστεί ζύμη.
Η ζύμη είναι έτοιμη όταν καθαρίσουν τα τοιχώματα του μπολ. Πρέπει να είναι απαλή και εύπλαστη.
Δεν τη ζυμώνουμε πολλή ώρα με το χέρι γιατί θα σκληρύνει.
Τη μαζεύουμε σε μπάλα και την τυλίγουμε σε μεμβράνη. Την αφήνουμε να ξεκουραστεί στο ψυγείο για 30 λεπτά.
Κρατάμε το 1/3 της ζύμης (για σκέπασμα).
Σε αλευρωμένη επιφάνεια -ή πασπαλισμένη με άχνη- ανοίγουμε τη ζύμη σε λεπτό φύλλο 4 χιλιοστών περίπου.
Τη στρώνουμε σε βουτυρωμένη ταρτιέρα 26-28 εκατοστών.
Η ζύμη πρέπει να καλύπτει και τα τοιχώματα της ταρτιέρας.
Κόβουμε τα περισσεύματα της ζύμης περνώντας τον πλάστη πάνω στο χείλος.
Βάζουμε σε μία στρώση τη μαρμελάδα.
Με την υπόλοιπη ζύμη ανοίγουμε λεπτό φύλλο και το κόβουμε σε λωρίδες.
Τις πλέκουμε σταυρωτά πάνω στη μαρμελάδα. Ψήνουμε την πάστα φλώρα σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 35-40 λεπτά, να ροδίσει η ζύμη.
Αφήνουμε να κρυώσει το γλυκό και κόβουμε σε κομμάτια.