Υλικά
1 κούπα λάδι (καλαμποκέλαιο ή ηλιέλαιο ή μισό ελαιόλαδο και μισό καλαμποκέλαιο)
1 κούπα χυμό πορτοκάλι
1 κούπα ζάχαρη
1/2 φλ. καφέ κονιάκ
ξύσμα από ένα πορτοκάλι
1 βανίλια
2 κ.γ. κανέλα
1 κ.γ. κοφτό σόδα
2 κ.γ κοφτά μπέικιν
3-4 κ.σ. κακάο (συν 1 κ.σ. έξτρα λάδι)
750 γρ. αλεύρι μαλακό
Εκτέλεση
Στο μίξερ ή σε μια λεκάνη αναμιγνύουμε το λάδι, με τη ζάχαρη, την πορτοκαλάδα στην οποία έχουμε διαλύσει τη σόδα, το κονιάκ, τη βανίλια, το ξύσμα και την κανέλα.
Προσθέτουμε το αλεύρι με το μπέικιν και ζυμώνουμε μέχρι να έχουμε μια ζύμη εύπλαστη.
Χωρίζουμε τη ζύμη σε 2 ίσα μέρη και βάζουμε στην άκρη τη μισή ζύμη.
Στην υπόλοιπη προσθέτουμε το κακάο και επειδή θα σφίξει 1 κουταλιά έξτρα λάδι και ζυμώνουμε μέχρι η ζύμη μας να γίνει ομοιόμορφα καφέ.
Χωρίζουμε τις δυο ζύμες (τη λευκή και τη σοκολατένια) σε 4-5 ίσα μέρη.
Παίρνουμε 1 κομμάτι από την κάθε ζύμη και ανοίγουμε με το καθένα μια λωρίδα ζύμης στον πάγκο μας.
Τοποθετούμε την καφέ λωρίδα πάνω στη λευκή και κλείνουμε σε ρόλο από τη φαρδιά πλευρά.
Ρολάρουμε λίγο για να μακρύνει το μπαστούνι μας και τοποθετούμε στη λαμαρίνα του φούρνου στην οποία έχουμε στρώσει λαδόκολλα.
Με την ίδια διαδικασία φτιάχνουμε και τα υπόλοιπα μπαστούνια μας. Χαράζουμε το κάθε μπαστούνι με ένα μαχαίρι σε ίσα μέρη.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στη χαμηλότερη θέση στους 180 βαθμούς για μισή ώρα.
Μόλις βγάλουμε τη λαμαρίνα κόβουμε ως κάτω τα κομμάτια στο σημείο που τα είχαμε χαράξει και τα ξανά στρώνουμε στη λαδόκολλα με την κομμένη πλευρά τώρα προς τα πάνω.
Ψήνουμε για ακόμα 40 λεπτά στους 140 βαθμούς μέχρι τα παξιμάδια να στεγνώσουν.