Υλικά
Για τα σταφύλια
250 γρ. ρώγες από λευκή σταφίδα φρέσκια
1 κ.σ. ζάχαρη άχνη
1 κ.σ. κονιάκ ή οποιοδήποτε λικέρ
Για το παντεσπάνι
3 αβγά
100 γρ. ζάχαρη άχνη
100 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 βανίλια
ξύσμα από 1 μεγάλο λεμόνι
ζάχαρη άχνη για το πασπάλισμα
Για την κρέμα
200 γρ. γάλα φρέσκο
2 αβγά
2 κ.σ. κορν φλάουρ
50 γρ. ζάχαρη
2 κοφτές κ.σ. βούτυρο
ξύσμα από 1 λεμόνι
Εκτέλεση
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 175°C.
Ετοιμάζουμε το παντεσπάνι: Χωρίζουμε τους κρόκους από τα ασπράδια. Χτυπάμε τα ασπράδια σε σφιχτή μαρέγκα.
Σε λεκάνη χτυπάμε με το μίξερ τους κρόκους με την άχνη μέχρι να ασπρίσουν.
Προσθέτουμε τη βανίλια, το αλεύρι και το ξύσμα και συνεχίζουμε το χτύπημα μέχρι να ομογενοποιηθεί το μίγμα.
Ενσωματώνουμε τη μαρέγκα με μια σπάτουλα και με απαλές κινήσεις.
Στρώνουμε με χαρτί ψησίματος την επίπεδη λαμαρίνα του φούρνου.
Απλώνουμε σε λεπτό στρώμα το μίγμα, το ισιώνουμε και ψήνουμε για 10'. Μην περιμένετε να ροδίσει. Μόνο λίγο, ελαφρά.
Με μια βρεγμένη πετσέτα τυλίγουμε σε ρολό το παντεσπάνι και το αφήνουμε στην άκρη.
Όσο ψήνεται το παντεσπάνι, ετοιμάζουμε την κρέμα: Διαλύουμε το κορν φλάουρ στο κρύο γάλα.
Χωρίζουμε τους κρόκους από τα ασπράδια. Χτυπάμε τα ασπράδια σε σφιχτή μαρέγκα.
Σε ένα μπολάκι χτυπάμε με πιρούνι τους κρόκους με τη ζάχαρη.
Σε αντικολλητικό κατσαρολάκι βάζουμε τους κρόκους και το γάλα και σε μέτρια φωτιά ανακατεύουμε με τον αβγοδάρτη μέχρι να δέσει η κρέμα. Εκτός φωτιάς, ρίχνουμε το βούτυρο και το ξύσμα λεμονιού και ανακατεύουμε.
Αφήνουμε την κρέμα να κρυώσει και μετά προσθέτουμε τη μαρέγκα ανακατεύοντας με απαλές κινήσεις.
Σε αντικολλητικό τηγάνι σε δυνατή φωτιά σοτάρουμε τα σταφύλια με το αλκοόλ και τη ζάχαρη μέχρι να λιώσει η ζάχαρη.
Τα αφήνουμε να κρυώσουν.
Απλώνουμε σε πιατέλα το παντεσπάνι και στρώνουμε κατά μήκος στη μία άκρη του την κρέμα και τα σταφύλια.
Τυλίγουμε σε ρολό και πασπαλίζουμε με άχνη ζάχαρη.