Ο πραγματικός afficionado των τυριών, δεν μπορεί παρά να κρατάει μια ιδιαίτερη θέση στη γαστρονομική του καρδιά για τα μπλε τυριά, αυτά με το χαρακτηριστικό δίκτυο από μπλε φλεβίτσες και στίγματα, που χαράζουν, διατρέχουν, στολίζουν τη λευκή ή υποκίτρινη κρεμώδη μάζα τους…
Διαβάζοντας στον τίτλο φρέσκα τυριά της άνοιξης θα μπορούσε κανείς να υποθέσει πως χρησιμοποιήσαμε τη λέξη «φρέσκα» για να επιτείνουμε την αίσθηση της άνοιξης.
Συνεχίζοντας μια παράδοση που χάνεται στον χρόνο, η μικρή τυροκομική μονάδα «Διασέλι» διατηρεί το οικογενειακό της προφίλ με πολύ αξιόλογα τυριά.
Δυο χαρακτηριστικά τυριά μας, το Αρσενικό Νάξου και το Κρασοτύρι Κω χαρακτηρίζονται Π.Ο.Π. και Π.Γ.Ε. αντίστοιχα, στην Ε.Ένωση, …
Όσοι λατρεύουμε τα γαλλικά τυριά, έχουμε σοβαρό λόγο να χαρούμε. Όσοι δεν τα γνωρίζουν αρκετά, την ευκαιρία να εντρυφίσουν σε αυθεντικές γεύσεις, που δεν συναντάς εύκολα. Στη νέα, λιλιπούτεια fromagerie From Paris…
Συναντάς ακόμα στη χώρα μας σπάνια προϊόντα, γνωστά σχεδόν μόνο στον τόπο τους. Στα πολύ μικρής παραγωγής, δυσεύρετα κυκλαδίτικα τυριά, θα κατατάξουμε και το “τυρί του λάκκου”, παραδοσιακό της Σερίφου…
Πριν λίγα χρόνια, στα αιγαιοπελαγίτικα νησιά, το τυρί ήταν υπόθεση του κάθε νοικοκυριού ή των βοσκών, στα ορεινά μητάτα. Για να τα γευθείς, έπρεπε να βρεθείς επί τόπου και συχνά να τα ψάξεις, εκτός από ελάχιστα, που είχαν ξεπεράσει τα στενά σύνορα του νησιού τους…