Δοκιμάστε αυτές τις τρεις ιδιαίτερες συνταγές για αλμυρές κρέπες.
Kρέπες με κοτόπουλο, μανιτάρια και κάρι
Υλικά
Για τις κρέπες
- 150 γρ. αλεύρι
- 250 ml γάλα
- 3 αβγά χτυπημένα
- 50 γρ. βούτυρο λυωμένο
- ελάχιστο κάρι και αλάτι
Για τη γέμιση
- 3 μέτρια στήθη κοτόπουλου σε στενές λωρίδες
- 250 γρ. μανιτάρια λευκά ψιλοκομμένα
- 1 κρεμμύδι στον τρίφτη
- 400 ml κρέμα γάλακτος πλήρης
- 40 γρ. βούτυρο φρέσκο
- 1/2 φλ.τσ. ζωμό κοτόπουλου
- 100 γρ. τριμμένη γραβιέρα ή γκούντα
- 1 κ.γ. κάρι
- αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση
- Για τις κρέπες, ανακατεύουμε σε βαθύ σκεύος το αλεύρι με το αλάτι και το κάρι και ρίχνουμε στη μέση τα αβγά.
- Ανακατεύουμε με το σύρμα των αβγών και προσθέτουμε το βούτυρο λυωμένο μέχρι να γίνει ένα μείγμα.
- Ρίχνουμε το γάλα σιγά σιγά, ανακατεύοντας να ενσωματωθεί στο μείγμα μέχρι το 1/4.
- Κατόπιν το ρίχνουμε όλο μαζί και χτυπάμε το χυλό.
- Οταν γίνει λείος τον αφήνουμε να σταθεί 1.30' ώρα πριν τη χρήση.
- Για να φτιάξουμε τις κρέπες βουτυρώνουμε ή λαδώνουμε ελάχιστα ένα μέτριο τηγανάκι.
- Οταν κάψει ρίχνουμε ποσότητα μεγάλης κουταλιάς και γυρνάμε κυκλικά το τηγάνι να απλωθεί ένα λεπτό στρώμα σε όλο τον πάτο ομοιόμορφα.
- Πρέπει να σχηματιστεί πολύ λεπτό στρώμα χυλού.
- Μπορεί οι πρώτες κρέπες να μην πετύχουν απόλυτα, μέχρι να βρείτε τη σωστή ποσότητα χυλού και τη θερμοκρασία ψησίματος.
- Ψήνουμε την κρέπα σε μέτρια φωτιά και όταν ροδίσει τη γυρίζουμε με σπάτουλα από την άλλη πλευρά.
- Τοποθετούμε τις ψημένες κρέπες σε πιάτο, τη μία επάνω στην άλλη και τις σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο μέχρι να γίνουν όλες.Για τη γέμιση, ζεσταίνουμε σε κατσαρόλα το ζωμό με λίγο βούτυρο και αλάτι και σιγοβράζουμε το τεμαχισμένο κοτόπουλο μέχρι να πιεί το ζουμί του και να ψηθεί -περίπου 15'.
- Στο υπόλοιπο βούτυρο σωτάρουμε 1' το κρεμμύδι και προσθέτουμε τα μανιτάρια, αλάτι και πιπέρι.
- Ανακατεύουμε σε μέτρια φωτιά μέχρι να μην έχουν πια υγρά.
- Οταν μισοκρυώσουν τα ανακατεύουμε με το ψημένο κοτόπουλο, το μισό τυρί, τη μισή κρέμα γάλακτος και το κάρι.
- Ανάβουμε το φούρνο στους 190ο.
- Βάζουμε στη μία άκρη κάθε κρέπας μιά κουταλιά από την κρύα γέμιση.
- Τυλίγουμε τη κρέπα προσεκτικά γυρίζοντας τις δύο άκρες προς τα μέσα να κλείσουν τη γέμιση.
- Τις τοποθετούμε κολλητά σε βουτυρωμένο πυρέξ και ρίχνουμε από πάνω την υπόλοιπη κρέμα γάλακτος και το τυρί.
- Τις ψήνουμε για 15'-18'.
- Σερβίρουμε αμέσως.
Κρέπες από κολοκύθι με καπνιστό σολομό
Υλικά
Κρέπες
- 2 κολοκυθάκια
- 2 μεγάλες πατάτες με τη φλούδα τους, πλυμένες
- 1 μικρό κόκκινο κρεμμύδι, κομμένο σε λεπτές λωρίδες
- 1 μικρό φλιτζ. ελαιόλαδο
- 2 κ.σ. ηλιέλαιο
- 2 κ.σ. ανάλατο, λιωμένο βούτυρο
- Αλάτι και πιπέρι
Σάλτσα γιαουρτιού με άνηθο
- 250 γρ. γιαούρτι 4%
- 4 κ.σ. φρεσκοκομμένο άνηθο
- Χυμός από 1 λεμόνι
- Πιπέρι
Γαρνιτούρα
- 375 γρ. φιλεταρισμένος καπνιστός σολομός
- 150 γρ. λέμοvγκρας
- Πολύ λεπτές φέτες λεμονιού και ψιλοκομμένα τσάιβς, για στόλισμα
Εκτέλεση
Σάλτσα
- Ανακατεύουμε το γιαούρτι με το άνηθο, ρίχνουμε το πιπέρι, σκεπάζουμε το μπολ και το διατηρούμε στο ψυγείο.
- Ρίχνουμε το χυμό λεμονιού στη σάλτσα λίγο πριν σερβίρουμε, ανακατεύοντας απαλά.
Κρέπα
- Τρίβουμε τα κολοκυθάκια και τις πατάτες στη χοντρή πλευρά του τρίφτη και τα αναμιγνύουμε με το κρεμμύδι, το ελαιόλαδο, το αλάτι και το πιπέρι.
- Σε αντικολλητικό τηγάνι ρίχνουμε ένα κουταλάκι ηλιέλαιο και μισό κουταλάκι βούτυρο.
- Αφού ζεσταθεί η επιφάνεια τη τηγανιού, με ένα μεγάλο κουτάλι απλώνουμε στο κέντρο ομοιόμορφα το μίγμα, αφήνουμε για 3 λεπτά να χρυσίσει και το γυρνάμε από την άλλη πλευρά.
- Διατηρούμε σε ζεστό μέρος, επαναλαμβάνοντας κατά τον ίδιο τρόπο τις 6 κρέπες.
- Σε μεγάλα πιάτα στρώνουμε τα φύλλα του λέμονγκρας, βάζοντας επάνω μια κρέπα, περιχύνουμε τη σάλτσα του γιαουρτιού με το άνηθο και κορυφώνουμε με τις λεπτές φέτες του καπνιστού σολομού.
- Γαρνίρουμε τα πιάτα με τσάιβς και τις φέτες του λεμονιού, τρίβοντας φρέσκο πιπέρι.
Κρέπες με καβουρμά, κασέρι και μυρώνια
Υλικά
Για τις κρέπες
- 200 γρ. αλεύρι
- 400 ml γάλα
- 60 γρ. βούτυρο
- 3 αβγά ελαφρά χτυπημένα
- 1 πρέζα αλάτι
Για τη γέμιση
- 300 γρ. κασέρι Ξάνθης τριμμένο στον χοντρό τρίφτη
- 200 γρ. καβουρμάς σε λεπτά φετάκια
- ¾ φλ.. λιαστή ντομάτα σε κομματάκια
- 3 φούχτες μυρώνια
- 2 φούχτες ρόκα
- 3 κ.σ. ελαιόλαδο
- 6 κ.σ αλεύρι
- ¾ φλ. ζωμός λαχανικών
Για τη γαρνιτούρα
- 1 φλ. τριμμένο κασέρι
- 1 κ.σ. πάπρικα
- Αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Εκτέλεση
- Ετοιμάζουμε τις κρέπες: κοσκινίζουμε σε βαθύ μπολ το αλεύρι με το αλάτι και ρίχνουμε το γάλα σιγά -σιγά, ανακατεύοντας με τον αβγοδάρτη και προσθέτουμε τα αβγά και το βούτυρο λιωμένο ανακατεύοντας συνέχεια, μέχρι να έχουμε ένα λείο μείγμα.
- Το αφήνουμε στην άκρη να ξεκουραστεί 1 ώρα.
- Βουτυρώνουμε ή λαδώνουμε ελάχιστα ένα μέτριο τηγανάκι.
- Οταν κάψει, ρίχνουμε 3 κουταλιές της σούπας και γυρνάμε κυκλικά το τηγάνι να καλυφθεί ο πάτος ομοιόμορφα με ένα λεπτό στρώμα χυλού.
- Όταν εμφανισθούν φουσκαλίτσες στην επιφάνεια της κρέπας τη γυρίζουμε από την άλλη μεριά με σπάτουλα.
- Συνεχίζουμε έτσι, μέχρι να τελειώσει ο χυλός.
- Σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο. Ετοιμάζουμε τη γέμιση: καθαρίζουμε και πλένουμε τα μυρώνια και τη ρόκα και τα κόβουμε σε χοντρά κομμάτια με το χέρι.
- Τα ζεματίζουμε 2 λεπτά σε βραστό νερό και τα στραγγίζουμε πολύ καλά.
- Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε τηγανάκι, ρίχνουμε τα χόρτα, ανακατεύουμε πασπαλίζουμε με το αλεύρι, προσθέτουμε τον ζωμό, ανακατεύουμε και όταν πήξει η σάλτσα, αποσύρουμε από τη φωτιά, ρίχνουμε το τυρί, τις λιαστές ντομάτες και φρεσκοτριμμένο πιπέρι, δοκιμάζουμε το αλάτι και ανακατεύουμε. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170ο C.
- Βάζουμε στη μία άκρη κάθε κρέπας μια κουταλιά μείγμα, προσθέτουμε μερικά κομματάκια καβουρμά και την τυλίγουμε σε ρολό.
- Αραδιάζουμε τις κρέπες σε βουτυρωμένο ταψί, τη μια δίπλα στην άλλη.
- Πασπαλίζουμε με το τριμμένο κασέρι και την πάπρικα και ψήνουμε για 15'.
- Σερβίρουμε αμέσως.