Follow us

3 συνταγές για αφράτους λουκουμάδες

Κλασικοί, με μήλο ή με αυγά και βανίλια; Όποια συνταγή κι αν δοκιμάσεις, είναι σίγουρο ότι θα απολαύσεις δεόντως το αγαπημένο γλυκό.

ΛΟΥΚΟΥΜΑΔΕΣ ΜΕ ΜΗΛΑ

Κλασικοί, με μήλο ή με αυγά και βανίλια; Όποια από τις παρακάτω συνταγές για λουκουμάδες κι αν δοκιμάσεις, είναι σίγουρο ότι θα απολαύσεις δεόντως το αγαπημένο γλυκό.

Λουκουμάδες

Υλικά

  • 1/2 κιλό αλεύρι
  • 1 κουτ. του γλυκού αλάτι
  • 3 κουτ. σούπας ζάχαρη
  • 20 γραμμ. μαγιά
  • 1 πρέζα βανίλια
  • 1 φλιτζ. του καφε σπορέλαιο

Για το τηγάνισμα

  • μπόλικο ηλιέλαιο

Για το σερβίρισμα

  • μέλι και κανέλα

Εκτέλεση

  1. Σε ένα μπολ βάζουμε τη ζάχαρη, τη μαγιά, τη βανίλια και το σπορέλαιο.
  2. Προσθέτουμε 2 νεροπότηρα νερό.
  3. Ανακατεύουμε καλά μέχρι να διαλυθεί η μαγιά και η ζάχαρη. Κοσκινίζουμε το αλεύρι και το ανακατεύουμε με το αλάτι.
  4. Ενώνουμε το αλεύρι με το υγρό μίγμα και δουλεύουμε καλά με το σύρμα (αυγογδάρτη) της κουζίνας ώστε να γίνει ομοιογενές και να μην έχει σβώλους.
  5. Σκεπάζουμε το μίγμα με μια πετσέτα και τη βάζουμε στο φούρνο στους 40 βαθμούς για 30 λεπτά μέχρι να διπλασιαστεί ο όγκος του.
  6. Δουλεύουμε με το σύρμα για 1 λεπτό το μίγμα.
  7. Ζεσταίνουμε το σπορέλαιο καλά σε μια κατσαρόλα.
  8. Μόλις κάψει με τη βοήθεια ενός κουταλιού παίρνουμε ζύμη και τη ρίχνουμε μέσα στο καυτό λάδι.
  9. Έχουμε δίπλα 1 ποτήρι με χλιαρό νερό για να ξεπλένουμε το κουτάλι.
  10. Μόλις οι λουκουμάδες γίνουν χρυσοί τους βγάζουμε και τους ακουμπάμε σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας.
  11. Μόλις τελειώσει το τηγάνισμα τους βάζουμε σε πιατέλα, τους περιχύνουμε με μέλι και τους πασπαλίζουμε με κανέλα.

Λουκουμάδες με μήλο

Υλικά

  • 1 μεγάλο μήλο καθαρισμένο και κομμένο σε κομματάκια 1 εκ. (1 φλ.)
  • 1 φλ. αλεύρι
  • 2 κ.γ. μπέικινγκ πάουντερ
  • 1/3 φλ. ζάχαρη
  • 1 γερή πρέζα τριμμένη κανέλα
  • 1 γερή πρέζα αλάτι
  • 1 αβγό
  • ½ φλ. γάλα
  • Χυμός λεμονιού
  • σπορέλαιο για το τηγάνισμα

Εκτέλεση

  1. Βάζουμε τα μήλα σε μπολ και τα περιχύνουμε με τον χυμό λεμονιού να μην μαυρίσουν.
  2. Κοσκινίζουμε το αλεύρι, την μπέικινγκ πάουντερ και το αλάτι σε μεγάλο μπολ.
  3. Προσθέτουμε την κανέλα και τη ζάχαρη και ανακατεύουμε.
  4. Χτυπάμε με το μίξερ ξεχωριστά το αβγό και το γάλα μέχρι να έχουμε ένα λείο μείγμα.
  5. Το ρίχνουμε στο αλεύρι και ανακατεύουμε με τον αβγοδάρτη μέχρι να ενωθούν καλά τα υλικά.
  6. Ζεσταίνουμε το λάδι σε μέτρια φωτιά, σε μια βαθιά στενή κατσαρόλα με βαρύ πάτο ή σε μια φριτέζα, αν έχουμε.
  7. Με ένα βρεγμένο κουτάλι παίρνουμε κουταλιές από το μείγμα και τις ρίχνουμε στο καυτό λάδι (όχι να καπνίζει).
  8. Τηγανίζουμε τους λουκουμάδες μέχρι να πάρουν χρυσαφί χρώμα, περίπου για 2-3 λεπτά από κάθε πλευρά.
  9. Τους βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα επάνω σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας. Τους σερβίρουμε πασπαλισμένους με άχνη ζάχαρη και κανέλα ή με μέλι και κανέλα.

Λουκουμάδες με Αυγά και Βανίλια

Υλικά

  • 3/4 κιλού αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1 φακελάκι μπέικιν
  • 2 κουτ. του γλυκού μαγιά ξηρή
  • 200 γραμ. γάλα εβαπορέ
  • 2 μεγάλα αυγά
  • 100 γραμ. ζάχαρη
  • 2 βανίλιες
  • 1 πρέζα αλάτι
  • λάδι για το τηγάνισμα

Για το γαρνίρισμα

  • μέλι, σουσάμι, καρύδια, κανέλα, σιρόπι σοκολάτας

Εκτέλεση

  1. Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι, το αλάτι, το μπέικιν, τις βανίλιες και τη ζάχαρη.
  2. Σε λίγο χλιαρό νερό διαλύουμε την ξηρή μαγιά.
  3. Κάνουμε στο αλεύρι μια λακουβίτσα και εκεί ρίχνουμε την διαλυμένη μαγιά, το γάλα και τα αυγά.
  4. Ζυμώνουμε μέχρι να πάρουμε μια όμορφη και ελαστική ζύμη.
  5. Σκεπάζουμε το μπολ με διαφανή μεμβράνη και αφήνουμε τη ζύμη μας να σταθεί για δυο τρεις ώρες.
  6. Σε μια κατσαρόλα βάζουμε μπόλικο λάδι και μόλις κάψει ρίχνουμε με ένα κουτάλι κομμάτια ζύμης.
  7. Τα ψήνουμε μέχρι να ροδίσουν γύρω γύρω.

* 3 συνταγές για pancakes που ξεφεύγουν από την πεπατημένη