Κλασικοί, με μήλο ή με αυγά και βανίλια; Όποια από τις παρακάτω συνταγές για λουκουμάδες κι αν δοκιμάσεις, είναι σίγουρο ότι θα απολαύσεις δεόντως το αγαπημένο γλυκό.
Λουκουμάδες
Υλικά
- 1/2 κιλό αλεύρι
- 1 κουτ. του γλυκού αλάτι
- 3 κουτ. σούπας ζάχαρη
- 20 γραμμ. μαγιά
- 1 πρέζα βανίλια
- 1 φλιτζ. του καφε σπορέλαιο
Για το τηγάνισμα
- μπόλικο ηλιέλαιο
Για το σερβίρισμα
- μέλι και κανέλα
Εκτέλεση
- Σε ένα μπολ βάζουμε τη ζάχαρη, τη μαγιά, τη βανίλια και το σπορέλαιο.
- Προσθέτουμε 2 νεροπότηρα νερό.
- Ανακατεύουμε καλά μέχρι να διαλυθεί η μαγιά και η ζάχαρη. Κοσκινίζουμε το αλεύρι και το ανακατεύουμε με το αλάτι.
- Ενώνουμε το αλεύρι με το υγρό μίγμα και δουλεύουμε καλά με το σύρμα (αυγογδάρτη) της κουζίνας ώστε να γίνει ομοιογενές και να μην έχει σβώλους.
- Σκεπάζουμε το μίγμα με μια πετσέτα και τη βάζουμε στο φούρνο στους 40 βαθμούς για 30 λεπτά μέχρι να διπλασιαστεί ο όγκος του.
- Δουλεύουμε με το σύρμα για 1 λεπτό το μίγμα.
- Ζεσταίνουμε το σπορέλαιο καλά σε μια κατσαρόλα.
- Μόλις κάψει με τη βοήθεια ενός κουταλιού παίρνουμε ζύμη και τη ρίχνουμε μέσα στο καυτό λάδι.
- Έχουμε δίπλα 1 ποτήρι με χλιαρό νερό για να ξεπλένουμε το κουτάλι.
- Μόλις οι λουκουμάδες γίνουν χρυσοί τους βγάζουμε και τους ακουμπάμε σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας.
- Μόλις τελειώσει το τηγάνισμα τους βάζουμε σε πιατέλα, τους περιχύνουμε με μέλι και τους πασπαλίζουμε με κανέλα.
Λουκουμάδες με μήλο
Υλικά
- 1 μεγάλο μήλο καθαρισμένο και κομμένο σε κομματάκια 1 εκ. (1 φλ.)
- 1 φλ. αλεύρι
- 2 κ.γ. μπέικινγκ πάουντερ
- 1/3 φλ. ζάχαρη
- 1 γερή πρέζα τριμμένη κανέλα
- 1 γερή πρέζα αλάτι
- 1 αβγό
- ½ φλ. γάλα
- Χυμός λεμονιού
- σπορέλαιο για το τηγάνισμα
Εκτέλεση
- Βάζουμε τα μήλα σε μπολ και τα περιχύνουμε με τον χυμό λεμονιού να μην μαυρίσουν.
- Κοσκινίζουμε το αλεύρι, την μπέικινγκ πάουντερ και το αλάτι σε μεγάλο μπολ.
- Προσθέτουμε την κανέλα και τη ζάχαρη και ανακατεύουμε.
- Χτυπάμε με το μίξερ ξεχωριστά το αβγό και το γάλα μέχρι να έχουμε ένα λείο μείγμα.
- Το ρίχνουμε στο αλεύρι και ανακατεύουμε με τον αβγοδάρτη μέχρι να ενωθούν καλά τα υλικά.
- Ζεσταίνουμε το λάδι σε μέτρια φωτιά, σε μια βαθιά στενή κατσαρόλα με βαρύ πάτο ή σε μια φριτέζα, αν έχουμε.
- Με ένα βρεγμένο κουτάλι παίρνουμε κουταλιές από το μείγμα και τις ρίχνουμε στο καυτό λάδι (όχι να καπνίζει).
- Τηγανίζουμε τους λουκουμάδες μέχρι να πάρουν χρυσαφί χρώμα, περίπου για 2-3 λεπτά από κάθε πλευρά.
- Τους βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα επάνω σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας. Τους σερβίρουμε πασπαλισμένους με άχνη ζάχαρη και κανέλα ή με μέλι και κανέλα.
Λουκουμάδες με Αυγά και Βανίλια
Υλικά
- 3/4 κιλού αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 1 φακελάκι μπέικιν
- 2 κουτ. του γλυκού μαγιά ξηρή
- 200 γραμ. γάλα εβαπορέ
- 2 μεγάλα αυγά
- 100 γραμ. ζάχαρη
- 2 βανίλιες
- 1 πρέζα αλάτι
- λάδι για το τηγάνισμα
Για το γαρνίρισμα
- μέλι, σουσάμι, καρύδια, κανέλα, σιρόπι σοκολάτας
Εκτέλεση
- Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι, το αλάτι, το μπέικιν, τις βανίλιες και τη ζάχαρη.
- Σε λίγο χλιαρό νερό διαλύουμε την ξηρή μαγιά.
- Κάνουμε στο αλεύρι μια λακουβίτσα και εκεί ρίχνουμε την διαλυμένη μαγιά, το γάλα και τα αυγά.
- Ζυμώνουμε μέχρι να πάρουμε μια όμορφη και ελαστική ζύμη.
- Σκεπάζουμε το μπολ με διαφανή μεμβράνη και αφήνουμε τη ζύμη μας να σταθεί για δυο τρεις ώρες.
- Σε μια κατσαρόλα βάζουμε μπόλικο λάδι και μόλις κάψει ρίχνουμε με ένα κουτάλι κομμάτια ζύμης.
- Τα ψήνουμε μέχρι να ροδίσουν γύρω γύρω.