Δοκιμάστε αυτές τις τρεις νόστιμες συνταγές με κινόα.
Σαλάτα Ταμπουλέ με Κινόα
Υλικά
- 250 γρ. βρασμένη κινόα
- 2 ματσάκια μαϊντανό
- 2 ξερά κρεμμύδια
- 2 μεγάλες ντομάτες
- 1 αγγούρι
- 1 πράσινη πιπεριά
- χυμό από 2 λεμόνια
- 150 ml ελαιόλαδο
- 5-6 κλωναράκια φρέσκο δυόσμο ψιλοκομμένο
- αλάτι
- baby σπανάκι και αραβικές πίτες για το σερβίρισμα
Εκτέλεση
- Ψιλοκόψτε τον μαϊντανό, τα κρεμμύδια, το αγγούρι, την πιπεριά και τις ντομάτες.
- Βάλτε σε ένα μπολ την κινόα, τα ψιλοκομμένα σαλατικά, τον χυμό των λεμονιών, το ελαιόλαδο και λίγο αλάτι.
- Προσθέστε τον δυόσμο, ανακατέψτε και σερβίρετε με baby σπανάκι και ψημένες αραβικές πίτες.
Κινόα με Λαχανικά και Αυγό
Υλικά για 4-5 άτομα
- 150 γρ. κινόα
- 4 κόκκινες πιπεριές Φλωρίνης
- 5 ώριμες ντομάτες σε ροδέλες
- 2 σφιχτά αβγά κομμένα στα τέσσερα
- 1 κ.γλ. σπόρους κύμινο
- 3-4 κλωναράκια ψιλοκομμένο μαϊντανό
- 8 ελιές θρούμπες
- ξύσμα από ½ λεμόνι
- αλάτι
Για τη σος
- ½ κούπα ελαιόλαδο
- ½ κ.γλ. πάπρικα γλυκιά
- 2 σκελίδες σκόρδο
- 1 κ.σ. ξίδι
- αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση
- Βράζουμε την κινόα σε άφθονο αλατισμένο νερό για όση ώρα γράφει στη συσκευασία. Τη στραγγίζουμε και την αφήνουμε να κρυώσει.
- Απλώνουμε τις πιπεριές σε ένα ταψάκι και τις ψήνουμε στους 200°C για 30'. Τις κλείνουμε σε μια πλαστική σακούλα μέχρι να κρυώσουν (για να ξεφλουδίζονται πιο εύκολα) και μετά τις καθαρίζουμε από τις φλούδες και τα σπόρια και τις κόβουμε σε λωρίδες.
- Σε μια σαλατιέρα βάζουμε την κινόα, τις ντομάτες, τις πιπεριές, τον μαϊντανό, το κύμινο, τις ελιές και το ξύσμα από το λεμόνι.
- Χτυπάμε στο μπλέντερ τα υλικά για τη σος, περιχύνουμε τη σαλάτα και ανακατεύουμε καλά.
- Στο τέλος στολίζουμε με τα αυγά.
Γεμιστά με Κινόα και Μανιτάρια
Υλικά
- 8 μεσαίες ντομάτες
- 8 κουταλιές της σούπας κινόα
- 2 φλιτζάνια νερό
- 5 -6 τεμάχια μανιτάρια
- 1 μεσαίο κρεμμύδι
- 1 σκελίδα σκόρδο
- 1 κουταλιά της σούπας μαϊντανό
- 1/2 φλιτζάνι ελαιόλαδο
- αλάτι
- πιπέρι
- ρίγανη
Εκτέλεση
- Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 190 C. Κόβουμε την κορυφή της ντομάτας σαν καπάκι και αδειάζουμε το εσωτερικό της.
- Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και άλλα λαχανικά όπως κολοκύθια, μελιτζάνες, πιπεριές και να κάνουμε μια μίξη του εσωτερικού τους, την οποία θα χρησιμοποιήσουμε στη γέμιση.
- Τοποθετούμε σε ταψί τις ντομάτες διαδοχικά και τις αλατίζουμε εσωτερικά.
- Πλένουμε καλά και στραγγίζουμε το κινόα. Καλό είναι να έχουμε βάλει το κινόα σε νερό από το προηγούμενο βράδυ για να "ξεπικρίσει". Διαφορετικά το βάζουμε σε ένα κατσαρολάκι και το αφήνουμε να πάρει μια βράση.
- Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι βάζουμε λίγο ελαιόλαδο και σωτάρουμε το κρεμμύδι, το σκόρδο και τα μανιτάρια. Προσθέτουμε το κινόα και ανακατεύουμε ώστε να αναμιχθούν τα υλικά και οι γεύσεις τους.
- Πολτοποιούμε το εσωτερικό από τις ντομάτες ή τα άλλα λαχανικά στο multi και προσθέτουμε το μείγμα στο τηγάνι.
- Ρίχνουμε νερό και αφήνουμε την γέμιση να πάρει μια βράση.
- Μοιράζουμε την γέμιση στις ντομάτες και βάζουμε τα καπάκια.
- Ρίχνουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο. Ψήνουμε για 30′