Φτιάξτε κι εσείς τις κρέπες με βιολογικά μύρτιλα του chef – pâtissier Σπύρου Πεδιαδιτάκη, το εύκολο ζεστό γλυκό με αρώματα καραμέλας, φρούτου και αλκοόλ, το οποίο συνδυάζει την απλότητα με την απόλυτη ισορροπία γεύσεων.
Υλικά
Για τις Κρέπες
1 κιλό Γάλα 3,5% / 500 γρ. Αλεύρι για όλες τις χρήσης / 200 γρ. Αυγά / 10 γρ. Αλάτι / 40 γρ. Βούτυρο 82%
Για την Καραμέλα Μύρτιλου
100 γρ. Μαύρη ζάχαρη / 65 γρ. Βούτυρο 82% / 150 γρ. Χυμός μύρτιλο / 30 γρ. Παλαιωμένο τσίπουρο / Ξύσμα από ένα λεμόνι
Εκτέλεση
Κρέπες
Σε ένα μπολ ανακατεύουμε με σύρμα χειρός τα αυγά και προσθέτουμε το γάλα. Στη συνέχεια ρίχνουμε το αλάτι και το αλεύρι κοσκινισμένο και προσθέτουμε λιωμένο το βούτυρο συνεχίζοντας το ανακάτεμα μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα και γίνει λείο. Το αφήνουμε να ξεκουραστεί στο ψυγείο για 1 ώρα. Ζεσταίνουμε ένα αντικολλητικό τηγάνι σε μέτρια φωτιά και ρίχνουμε λίγο λάδι. Μόλις ζεσταθεί καλά το τηγάνι ρίχνουμε με την βοήθεια μιας κουτάλας λίγο από το μείγμα της κρέπας. Μόλις αρχίσει να ξεκολλάει και δούμε ότι έχει πάρει χρώμα την γυρνάμε και από την άλλη πλευρά. Συνεχίζουμε την ίδια διαδικασία για το υπόλοιπο μείγμα της κρέπας.
Καραμέλα Μύρτιλο
Βάζουμε σε μέτρια φωτιά ένα αντικολλητικό τηγάνι. Μόλις ζεσταθεί, ρίχνουμε την μισή ποσότητα της ζάχαρης και αφού λιώσει ρίχνουμε την υπόλοιπη. Μόλις η καραμέλα πάρει σκούρο χρώμα ρίχνουμε το βούτυρο και ανακατεύουμε συνεχώς με σύρμα χειρός μέχρι να ενσωματωθεί στην καραμέλα. Έπειτα προσθέτουμε τον χυμό μύρτιλο με το ξύσμα λεμονιού.
Σερβίρισμα
Ρίχνουμε στο τηγάνι με την καραμέλα 4 κρέπες διπλωμένες 2 φορές στην μέση και μαγειρεύουμε για 3 λεπτά. Τέλος, ρίχνουμε το παλαιωμένο τσίπουρο και βάζουμε προσεκτικά φωτιά για να εξατμιστεί το αλκοόλ. Προαιρετικά σερβίρουμε με μαρμελάδα μύρτιλο.