
Δοκιμάστε τις τρεις νηστίσιμες και νόστιμες συνταγές με ρύζι που θα βρείτε παρακάτω.
Ρύζι με σπανάκι και κουκουνάρι
Υλικά
- 1 κιλό σπανάκι
- ½ φλιτζάνι ελαιόλαδο
- 2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
- 1 μέτριο ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
- ½ κουταλάκι πιπέρι καγιέν
- 4 κουταλιές μαύρες σταφίδες
- 4 κουταλιές κουκουνάρι
- 2 –3 κ.σ. άνηθος
- 1 ½ φλ. ρύζι καρολίνα
- αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση
- Καθαρίζετε και πλένετε το σπανάκι.
- Το βάζετε χωρίς κανένα άλλο υγρό σε κατσαρόλα και το μαγειρεύετε σε δυνατή φωτιά ανακατεύοντας μέχρι να μαραθεί –γύρω στα 10 λεπτά. Σε άλλη κατσαρόλα, ζεσταίνετε το ελαιόλαδο και μαγειρεύετε το κρεμμύδι και το σκόρδο σε χαμηλή φωτιά, ώσπου να μαλακώσουν.
- Προσθέτετε πιπέρι καγιέν και το ρύζι και το σωτάρετε μέχρι το ρύζι να γίνει διαφανές.
- Ρίχνετε 3 φλ. βραστό νερό και 1 ½ κ.γλ. αλάτι.
- Χαμηλώνετε τη φωτιά, σκεπάζετε την κατσαρόλα και σιγοβράζετε για 18 λεπτά περίπου.
- Προσθέτετε το σπανάκι, τον άνηθο, το κουκουνάρι και τις σταφίδες και ανακατεύετε ελαφρά.
- Αποσύρετε από τη φωτιά, σκεπάζετε με λινή ή βαμβακερή πετσέτα και αφήνετε 5 λεπτά πριν σερβίρετε.
- Προσθέτετε, αν θέλετε, στο πιάτο λίγες σταγόνες λεμόνι ή ξύσμα λεμονιού.
Λαχανόρυζο µε Καρότα
Υλικά
- 1 µέτριο λάχανο κοµµένο σε πολύ λεπτές λωρίδες
- 2 πράσα (µόνο το λευκό µέρος), πλυµένα και κοµµένα σε ροδέλες
- 3 καρότα, τριµµένα στον τρίφτη του κρεµµυδιού
- 1 µατσάκι άνηθος ψιλοκοµµένος
- ½ φλυτζ. τσαγιού ελαιόλαδο
- 1 κουταλάκι του γλυκού πάπρικα (προαιρετικά)
- 3-4 κόκκοι µπαχάρι
- αλάτι
- φρεσκοτριµµένο πιπέρι
- 1 φλυτζάνι τσαγιού ρύζι καρολίνα
- 2 κουταλιές σούπας µουστάρδα (απαλή)
Εκτέλεση
- Βράζουµε άφθονο αλατισµένο νερό και ζεµατίζουµε το κοµµένο λάχανο για 3 λεπτά.
- Το σουρώνουµε πολύ καλά.
- Σε άλλη κατσαρόλα ζεσταίνουµε το ελαιόλαδο και σοτάρουµε τα πράσα, τα καρότα και το λάχανο.
- Αλατίζουµε και µαγειρεύουµε τα λαχανικά για 3-4 λεπτά µέχρι να µαλακώσουν.
- Ρίχνουµε το ρύζι, το µπαχάρι και την πάπρικα (αν βάλουµε).
- Προσθέτουµε βραστό νερό να υπερκαλύψει το περιεχόµενο της κατσαρόλας κατά 2 δάκτυλα.
- Μαγειρεύουµε για 15 λεπτά, ανακατεύοντας ανά τακτά χρονικά διαστήµατα, και στη συνέχεια προσθέτουµε και τη µουστάρδα.
- Μαγειρεύουµε για άλλα 5 λεπτά, ρίχνουµε αλάτι και πιπέρι και τραβάµε την κατσαρόλα από τη φωτιά.
- Προσθέτουµε τον άνηθο, ανακατεύουµε και σερβίρουµε.
Πιλάφι με Μελιτζάνες
Υλικά
- 4 μελιτζάνες φλάσκες
- 4 μεγάλες ώριμες ντομάτες
- 2 κούπες ρύζι
- 1 κρεμμύδι ξερό
- 2-3 σκελίδες σκόρδο
- λίγο φρέσκο δυόσμο ή μαϊντανό
- αλάτι
- πιπέρι
- ελαιόλαδο
Εκτέλεση
- Καθαρίζουμε τις μελιτζάνες και τις κόβουμε σε φέτες πάχους ενός περίπου εκατοστού.
- Στη συνέχεια τις κόβουμε σε τετραγωνάκια και τις βάζουμε σε μια λεκάνη με νερό και αλάτι να ξεπικρίσουν για ένα τεταρτάκι.
- Ξεφλουδίζουμε τις ντομάτες και τις ψιλοκόβουμε.
- Καθαρίζουμε τα κρεμμύδια και τα ψιλοκόβουμε, καθαρίζουμε τις σκελίδες του σκόρδου και τις αφήνουμε ολόκληρες.
- Στύβουμε τις μελιτζάνες και τις αφήνουμε να στραγγίξουν καλά σε σουρωτήρι.
- Σε μια κατσαρόλα βάζουμε λίγο ελαιόλαδο και τσιγαρίζουμε τις σκελίδες του σκόρδου.
- Μόλις πάρουν χρώμα τις αφαιρούμε και τσιγαρίζουμε τοκρεμμύδι.
- Προσθέτουμε και τις μελιτζάνες και ανακατεύουμε καλά.
- Προσθέτουμε και τις ντομάτες και τις αφήνουμε λίγο να πάρουν βράση.
- Εν τω μεταξύ βράζουμε 4 κούπες νερό και το ρίχνουμε στην κατσαρόλα μας προσθέτοντας επίσης το ρύζι, αλάτι και πιπέρι.
- Ανακατεύουμε, χαμηλώνουμε τη φωτιά και μαγειρεύουμε για δέκα λεπτά ακόμη.
- Στη συνέχεια σβήνουμε τη φωτιά και αφήνουμε πάνω στο μάτι την κατσαρόλα σκεπασμένη.
- Μετά από δέκα λεπτά το πιλάφι με μελιτζάνες είναι έτοιμο να το σερβίρουμε πασπαλίζοντάς το με ψιλοκομμένο δυόσμο ή μαϊντανό.