Follow us

Τίποτα δεν δροσίζει την ψυχή όπως ένα γλυκό με λεμόνι

Υπάρχουν γλυκά που σου χαρίζουν απόλαυση – και υπάρχουν εκείνα που σε μεταφέρουν νοερά σε ένα λευκό μπαλκόνι, με τον ήλιο να γλιστρά στα κάγκελα και τη λεμονάτη δροσιά να σε αγκαλιάζει. Αυτή η τάρτα ανήκει στη δεύτερη κατηγορία.

Συνταγή για τάρτα λεμονιού

Όταν ο ήλιος αρχίζει να απλώνει τα χρυσά του δάχτυλα πάνω στα απογεύματα της άνοιξης και του καλοκαιριού, υπάρχει μια γεύση που ταιριάζει απόλυτα με τη διάθεση: το λεμόνι. Ξυπνά τις αισθήσεις, ισορροπεί τη γλύκα με μια δόση φρεσκάδας και αφήνει στον ουρανίσκο μια ανάμνηση φωτεινή, όπως μια βόλτα δίπλα στη θάλασσα.

Αυτή η τάρτα λεμονιού είναι το επιδόρπιο που θέλεις να σε περιμένει στο ψυγείο σου. Τραγανή, βουτυράτη βάση από μπισκότο, γεμάτη με ανάλαφρη, βελούδινη κρέμα λεμονιού – ξινούτσικη όσο πρέπει.

Τάρτα λεμονιού με τραγανή βάση μπισκότου και αφράτη λεμονόκρεμα

Υλικά

Για τη βάση:

  • 200 γρ. μπισκότα digestive (ή πτι-μπερ)

  • 100 γρ. βούτυρο λιωμένο

  • 1 κ.σ. ζάχαρη (προαιρετικά)

Για την κρέμα λεμονιού:

  • 400 ml ζαχαρούχο γάλα

  • 250 ml κρέμα γάλακτος (πλήρης, για σαντιγί)

  • 150 ml φρέσκο χυμό λεμονιού (περίπου 3-4 λεμόνια)

  • Ξύσμα από 2 ακέρωτα λεμόνια

  • 1/2 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας (προαιρετικά)

Για το σερβίρισμα:

  • Ξύσμα λεμονιού

  • Φύλλα μέντας ή βασιλικού

  • Σκόνη ζάχαρης άχνης (προαιρετικά)


Εκτέλεση

Βάση:

  1. Θρυμμάτισε τα μπισκότα στο μπλέντερ ή με πλάστη σε σακουλάκι.

  2. Πρόσθεσε το λιωμένο βούτυρο και (αν θες) τη ζάχαρη. Ανακάτεψε μέχρι να μοιάζει με "βρεγμένη άμμο".

  3. Άπλωσε το μείγμα σε μια ταρτιέρα 22-24 εκ., πατώντας καλά στον πάτο και τα τοιχώματα.

  4. Βάλε τη βάση στο ψυγείο για 30 λεπτά ή ψήσε στους 170°C για 8-10 λεπτά για πιο τραγανό αποτέλεσμα. Άφησέ τη να κρυώσει τελείως.

Κρέμα:

  1. Σε ένα μπολ χτύπα την κρέμα γάλακτος σε απαλή σαντιγί.

  2. Σε άλλο μπολ ανάμειξε το ζαχαρούχο, το χυμό λεμονιού, το ξύσμα και τη βανίλια.

  3. Πρόσθεσε τη σαντιγί με απαλές κινήσεις ώστε να μείνει αφράτη.

  4. Ρίξε την κρέμα πάνω από τη βάση και άπλωσέ την ομοιόμορφα.

  5. Βάλε την τάρτα στο ψυγείο για τουλάχιστον 4 ώρες (ή καλύτερα όλη νύχτα).