Το bowl ρυζιού είναι η απόλυτη βάση για να δημιουργήσεις ένα ισορροπημένο και γευστικό γεύμα. Μπορεί να είναι ζεστό ή κρύο, vegetarian ή πλούσιο σε πρωτεΐνες, απλό ή εξωτικό. Σου παρουσιάζουμε τρεις πρωτότυπες και απολαυστικές εκδοχές που θα σε κάνουν να αγαπήσεις το ρύζι ξανά.
Ασιατικό buddha bowl με σολομό τεριγιάκι & λαχανικά
Υλικά:
-
1 φλιτζάνι καστανό ρύζι ή sushi rice
-
1 φιλέτο σολομού
-
2 κ.σ. σάλτσα τεριγιάκι
-
1/2 αβοκάντο, κομμένο σε φέτες
-
1/2 αγγούρι, σε λεπτές λωρίδες
-
1 καρότο, τριμμένο
-
1/2 φλιτζάνι κόκκινο λάχανο, λεπτοκομμένο
-
1 κ.γ. σουσάμι
-
Λίγο ψιλοκομμένο φρέσκο κρεμμυδάκι
Εκτέλεση:
-
Ψήσε τον σολομό στον φούρνο ή σε αντικολλητικό τηγάνι με τη σάλτσα τεριγιάκι.
-
Μοίρασε το μαγειρεμένο ρύζι σε μπολ.
-
Πρόσθεσε τα λαχανικά κυκλικά.
-
Τοποθέτησε τον σολομό στο κέντρο, πασπάλισε με σουσάμι και κρεμμυδάκι.
Μεσογειακό bowl με φακές, φέτα & ψητά λαχανικά
Υλικά:
-
1 φλιτζάνι βρασμένο ρύζι μπασμάτι ή jasmin
-
1/2 φλιτζάνι μαγειρεμένες φακές
-
1/2 κολοκυθάκι, ψημένο
-
1/2 μελιτζάνα, ψημένη
-
5-6 ντοματίνια
-
1/4 φλιτζανιού φέτα
-
2 κ.σ. ελαιόλαδο
-
1/2 λεμόνι (χυμός)
-
1 κ.γ. ρίγανη
-
Πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Εκτέλεση:
-
Ψήσε τα λαχανικά στον φούρνο ή σε σχάρα.
-
Βάλε το ρύζι στη βάση του μπολ, πρόσθεσε τις φακές.
-
Τοποθέτησε τα ψητά λαχανικά, τα ντοματίνια και τη φέτα.
-
Ράντισε με ελαιόλαδο, λεμόνι, ρίγανη και πιπέρι.
Spicy vegan bowl με tofu, μάνγκο & ταχίνι-σως
Υλικά:
-
1 φλιτζάνι ρύζι jasmine ή basmati
-
100 γρ. tofu, μαριναρισμένο και ψημένο
-
1/2 μάνγκο, κομμένο σε κύβους
-
1/2 κόκκινη πιπεριά
-
1/2 φλιτζάνι βρασμένα edamame
-
1 χούφτα baby σπανάκι
-
Φρέσκος κόλιανδρος (προαιρετικά)
Για τη σως ταχίνι:
-
1 κ.σ. ταχίνι
-
1 κ.γ. σόγια σως
-
1 κ.γ. ξίδι ρυζιού
-
1 κ.γ. σιρόπι σφενδάμου ή μέλι
-
Λίγο νερό για αραίωση
Εκτέλεση:
-
Μαγείρεψε το ρύζι και ψήσε το tofu σε αντικολλητικό τηγάνι με λίγη σόγια.
-
Στο μπολ βάλε τη βάση του ρυζιού και στήσε τα υπόλοιπα υλικά σε τμήματα.
-
Ανακάτεψε τα υλικά της σως και ρίξε από πάνω.
-
Διακόσμησε με κόλιανδρο ή σουσάμι.