Follow us

Γεύσεις από Σίφνο

Μαστέλο, ρεβιθάδα, μελόπιτα: το τρίπτυχο της απόλαυσης από τον κυκλαδίτικο παράδεισο της γαστρονομίας.

Ρεβιθάδα σιφνέικη

Μαστέλο, ρεβιθάδα, μελόπιτα: το τρίπτυχο της απόλαυσης από τον κυκλαδίτικο παράδεισο της γαστρονομίας: τη Σίφνο.

Ρεβιθάδα Σίφνου

Υλικά

  • 1 κιλό ρεβίθια, μουλιασμένα σε νερό για 7-8 ώρες
  • 400-500 γρ. κρεμμύδια, ψιλοκομμένα
  • 2 δαφνόφυλλα
  • 1,5 lt χλιαρό νερό
  • 200 ml εξ. παρθένο ελαιόλαδο
  • Αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • 1 κ.σ. μαγειρική σόδα

Για να σφραγίσουμε τη γάστρα ή τη σκεπασταριά φτιάχνουμε μια ζύμη με αλεύρι και νερό σε αναλογία 2:1 (π.χ. 200 γρ. αλεύρι, 100ml νερό)

Εκτέλεση

  • Μουσκεύουμε τα ρεβίθια σε άφθονο νερό για 7-8 ώρες.
  • Τα ξεπλένουμε, τα στραγγίζουμε, τα ανακατεύουμε με λίγη σόδα (1 κ.σ / 1κ. ρεβίθια) και αφήνουμε να σταθούν για μισή ώρα.
  • Τα ξεπλένουμε πολύ καλά και τα τρίβουμε για να φύγουν οι πολλές φλούδες.
  • Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200ο.
  • Βάζουμε τα ρεβίθια σε πήλινη γάστρα (ή στη σκεπασταριά, το ειδικό πήλινο σκεύος) και προσθέτουμε από πάνω τα κρεμμύδια, το ελαιόλαδο, αλάτι, πιπέρι και τα φύλλα δάφνης.
  • Προσθέτουμε νερό ώστε να σκεπαστούν καλά τα ρεβίθια και να περισσεύει από πάνω γύρω στα 3-4 εκατοστά.
  • Κλείνουμε με το σκέπασμα και, αν θέλουμε, σφραγίζουμε με ζυμάρι γύρω-γύρω το άνοιγμα, ώστε να μην ξεφεύγει ο ατμός, κάτι που θα τα κάνει ακόμα πιο νόστιμα και μελωμένα (πιέζουμε τη ζύμη γύρω από το καπάκι του σκεύους).
  • Βάζουμε το σκεύος στον φούρνο, αρχικά στους 200 °C για 20' περίπου και κατόπιν στους 150 °C και αφήνουμε το φαγητό να σιγοψηθεί για 5-6 ώρες.
  • Σερβίρουμε σκέτα ή με λίγο λεμόνι.

Αρνάκι μαστέλο Σίφνου

Υλικά

  • 5 κιλά αρνί ή κατσίκι
  • 1/2 κιλό κόκκινο κρασί ξηρό
  • 1-2 ματσάκια άνηθο ή μάραθο μπόλια (προαιρετική)
  • Αλάτι, πιπέρι
  • Κληματόβεργες
  • Αλουμινόχαρτο ή λαδόκολλα
  • Μαστέλο (σκεύος πήλινο) ή μια γάστρα

Εκτέλεση

  • Χρησιμοποιούμε το κόκκινο κρασί για να πλύνουμε το κρέας, το οποίο έχουμε κόψει σε μερίδες.
  • Το αλατοπιπερώνουμε και το καλύπτουμε με τον ψιλοκομμένο άνηθο.
  • Στη βάση του μαστέλο (πήλινο σκεύος χωρίς καπάκι) τοποθετούμε χιαστί τις κληματόβεργες και πάνω τους τα κομμάτια του κρέατος.
  • Προαιρετικά, μπορούμε να καλύψουμε τα κομμάτια του κρέατος με τη μπόλια, ώστε να διατηρηθεί το κρέας ζουμερό.
  • Προσθέτουμε 2 ποτήρια κόκκινο κρασί.
  • Σκεπάζουμε είτε με αλουμινόχαρτο εάν το ψήσουμε στον ξυλόφουρνο είτε με λαδόκολλα, αν ψηθεί στον ηλεκτρικό φούρνο.
  • Στον ξυλόφουρνο θα χρειαστεί περίπου 4-5 ώρες και πρέπει να κάνουμε μερικές τρύπες στο αλουμινόχαρτο για να αναπνέει.
  • Στον ηλεκτρικό φούρνο, δεν χρειάζεται τρύπες η λαδόκολλα και συνιστάται να ψηθεί μία ώρα στους 200oC και στη συνέχεια στους 120oC όσο χρειάζεται μέχρι να μαλακώσει, περίπου 2-3 ώρες.

Μελόπιτα Σίφνου

Υλικά

Για τη βάση

  • 2 φλζ. αλεύρι
  • 1 κ.τ. αλάτι
  • 1 φλζ. βούτυρο
  • 5-6 κ.σ. σούπας νερό (ή όσο χρειαστεί για τη ζύμη)
  • Ζάχαρη άχνη και κανέλα για πασπάλισμα

Για τη γέμιση

  • 800 γρ. ανθότυρο
  • ½ φλ.. ζάχαρη
  • ¾ φλ. μέλι
  • Ξύσμα 1 λεμονιού
  • 6 αβγά

Εκτέλεση

  • Αναμειγνύουμε το αλεύρι, το αλάτι και το βούτυρο τρίβοντάς τα με τα δάχτυλα μέχρι να αποκτήσουν την υφή της βρεγμένης άμμου.
  • Προσθέτουμε λίγο νερό, κουταλιά -κουταλιά, για να γίνει το μείγμα μια ζύμη σφιχτή που να μπορούμε να την ανοίξουμε.
  • Τη μαζεύουμε σε μια μπάλα, την τυλίγουμε σε μεμβράνη και την αφήνουμε σε δροσερό μέρος για 30΄.Χτυπάμε στο μίξερ το ανθότυρο, τη ζάχαρη και το ξύσμα λεμονιού.
  • Προσθέτουμε το μέλι και τα αβγά χτυπημένα και δουλεύουμε μέχρι να ενωθούν τελείως τα υλικά.
  • Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180ο C.
  • Ανοίγουμε την ζύμη σε φύλλο και το στρώνουμε σε βουτυρωμένη ταρτιέρα.
  • Κόβουμε τις άκρες που εξέχουν περνώντας τον πλάστη από τα τοιχώματα της ταρτιέρας, την τρυπάμε σε 4-5 σημεία και ρίχνουμε επάνω όσπρια ή τους ειδικούς βόλους.
  • Σκεπάζουμε την ταρτιέρα με λαδόκολλα και ψήνουμε φούρνο για 20΄.
  • Βγάζουμε την ταρτιέρα από το φούρνο και όταν η ζύμη κρυώσει τελείως, απλώνουμε επάνω τη γέμιση.
  • Ψήνουμε την μελόπιτα για 30΄-35΄.Όταν κρυώσει, την πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη και κανέλα.

* Τα σνακ της παραλίας