Follow us

Τρία τέλεια γλυκά με σύκο

Τώρα που είναι η εποχή του, απολαύστε το σύκο σε τρεις παρασκευές.

ΚΡΥΟ ΓΛΥΚΟ ΜΕ ΣΥΚΟ ΚΑΙ ΠΑΣΤΕΛΙ

Δοκιμάστε τις τρεις παρακάτω συνταγές που έχουν πρωταγωνιστή το σύκο.

Γλυκό Ψυγείου με Σύκα και Παστέλι

Υλικά

  • 12 σύκα ξεφλουδισμένα και κομμένα στη μέση
  • 280 γρ. ζάχαρη
  • χυμό από 1 λεμόνι
  • 480 γρ. γιαούρτι στραγγιστό
  • 3 ασπράδια
  • 120 γρ. παστέλι σπασμένο σε κομματάκια

Εκτέλεση

  1. Σε ένα μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι βάζουμε τα σύκα, 30 γρ. από τη ζάχαρη και τον χυμό λεμονιού.
  2. Τα σκεπάζουμε και τα αφήνουμε σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά για 10' από τη στιγμή που θα πάρουν βράση.
  3. Κρατάμε μερικά ολόκληρα σύκα και πολτοποιούμε τα υπόλοιπα στο μούλτι.
  4. Αφήνουμε τον πουρέ και τα σύκα να κρυώσουν.
  5. Σε ένα κατσαρολάκι βράζουμε την υπόλοιπη ζάχαρη με 25 ml νερό σε δυνατή φωτιά μέχρι να γίνουν πηχτό σιρόπι (θέλουν 10' περίπου από τη στιγμή που θα πάρουν βράση).
  6. Χτυπάμε τα ασπράδια σε σφιχτή μαρέγκα και μόλις είναι έτοιμη της προσθέτουμε, χτυπώντας συνεχώς με το μίξερ, το ζεστό σιρόπι σε πολύ λεπτή ροή, σαν κορδόνι.
  7. Σε ένα μεγάλο μπολ, με σπάτουλα και με πολύ απαλές κινήσεις, ανακατεύουμε το γιαούρτι με τη μαρέγκα, τον πουρέ σύκου, τα ολόκληρα σύκα και το παστέλι.
  8. Στρώνουμε μια μακρόστενη φόρμα του κέικ με μεβράνη κουζίνας και μεταφέρουμε εκεί το μίγμα.
  9. Καλύπτουμε με τη μεμβράνη που περισσεύει και βάζουμε το γλυκό στην κατάψυξη για 12 ώρες περίπου.
  10. Είναι πιο νόστιμο αν το βγάλουμε από την κατάψυξη γύρω στα 20' πριν το σερβίρουμε.

Παγωτό με Σύκα και Baileys

Υλικά

  • 4 αυγά, τους κρόκους
  • 1 φλιτζ. τσαγιού ζάχαρη
  • 1 γάλα εβαπορέ
  • 1 φυτική κρέμα σαντιγί
  • 2 σύκα σε μικρά κομμάτια
  • 50 ml Baileys
  • 1 βανίλια
  • 100 γρ. ζαχαρούχο γάλα
  • 200 γρ. γάλα για να χτυπήσουμε την κρέμα

Εκτέλεση

  1. Χτυπάμε τη ζάχαρη, τη βανίλια, τα αυγά και τα σύκα στο μίξερ ώσπου να αφρατέψουν, περίπου 5 λεπτά.
  2. Σε άλλο μπολ χτυπάμε τη φυτική κρέμα με το γάλα και το Baileys μέχρι να στέκεται.
  3. Ενώνουμε τα δύο μέρη χτυπώντας στη χαμηλή ταχύτητα στο μίξερ.
  4. Σε ένα τρίτο μπολ χτυπάμε το παγωμένο εβαπορέ (το έχουμε αφήσει στην κατάψυξη για 2-3 ώρες), με το ζαχαρούχο γάλα μέχρι να γίνουν κρέμα.
  5. Μετά ενώνουμε με το υπόλοιπο μίγμα και ανακατεύουμε στο μίξερ σε χαμηλή ταχύτητα.
  6. Το βάζουμε ύστερα σε εμαγέ ή σε φόρμα παγωτού και το βάζουμε στην κατάψυξη.
  7. Σερβίρουμε με κομματάκια σύκου.

Τάρτα Σφολιάτα με Καραμελωμένα Σύκα

Υλικά

  • 1 φύλλο σφολιάτας
  • 500 γρ. σύκα
  • 150 γρ. βούτυρο αγελάδος
  • 100 γρ. ζάχαρη
  • 1 βανίλια
  • λίγο βούτυρο για την ταρτιέρα

Εκτέλεση

  1. Κόβουμε τα σύκα στα 4, μαζί με τη φλούδα τους.
  2. Τα στρώνουμε σε ένα μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι και προσθέτουμε τη ζάχαρη, το βούτυρο σε κυβάκια και τη βανίλια.
  3. Σε δυνατή φωτιά, τα σοτάρουμε γυρνώντας τα απαλά, για να μη διαλυθούν, μέχρι να λιώσει η ζάχαρη και να γίνει σιρόπι.
  4. Αφήνουμε τα σύκα να κρυώσουν.
  5. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200°C.
  6. Βουτυρώνουμε μια στρογγυλή ταρτιέρα και στρώνουμε τη σφολιάτα.
  7. Μεταφέρουμε στη σφολιάτα τα σύκα και τα στρώνουμε ωραία. Περιχύνουμε με το σιρόπι τους.
  8. Ψήνουμε για 30'-40' περίπου, μέχρι να ροδίσει η σφολιάτα.
  9. Είναι νοστιμότερη ζεστή.

* Οι viral καλοκαιρινές συνταγές που ξεσηκώσαμε από το TikTok