
Δοκιμάστε τις τρεις παρακάτω συνταγές που έχουν πρωταγωνιστή το σύκο.
Γλυκό Ψυγείου με Σύκα και Παστέλι
Υλικά
- 12 σύκα ξεφλουδισμένα και κομμένα στη μέση
- 280 γρ. ζάχαρη
- χυμό από 1 λεμόνι
- 480 γρ. γιαούρτι στραγγιστό
- 3 ασπράδια
- 120 γρ. παστέλι σπασμένο σε κομματάκια
Εκτέλεση
- Σε ένα μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι βάζουμε τα σύκα, 30 γρ. από τη ζάχαρη και τον χυμό λεμονιού.
- Τα σκεπάζουμε και τα αφήνουμε σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά για 10' από τη στιγμή που θα πάρουν βράση.
- Κρατάμε μερικά ολόκληρα σύκα και πολτοποιούμε τα υπόλοιπα στο μούλτι.
- Αφήνουμε τον πουρέ και τα σύκα να κρυώσουν.
- Σε ένα κατσαρολάκι βράζουμε την υπόλοιπη ζάχαρη με 25 ml νερό σε δυνατή φωτιά μέχρι να γίνουν πηχτό σιρόπι (θέλουν 10' περίπου από τη στιγμή που θα πάρουν βράση).
- Χτυπάμε τα ασπράδια σε σφιχτή μαρέγκα και μόλις είναι έτοιμη της προσθέτουμε, χτυπώντας συνεχώς με το μίξερ, το ζεστό σιρόπι σε πολύ λεπτή ροή, σαν κορδόνι.
- Σε ένα μεγάλο μπολ, με σπάτουλα και με πολύ απαλές κινήσεις, ανακατεύουμε το γιαούρτι με τη μαρέγκα, τον πουρέ σύκου, τα ολόκληρα σύκα και το παστέλι.
- Στρώνουμε μια μακρόστενη φόρμα του κέικ με μεβράνη κουζίνας και μεταφέρουμε εκεί το μίγμα.
- Καλύπτουμε με τη μεμβράνη που περισσεύει και βάζουμε το γλυκό στην κατάψυξη για 12 ώρες περίπου.
- Είναι πιο νόστιμο αν το βγάλουμε από την κατάψυξη γύρω στα 20' πριν το σερβίρουμε.
Παγωτό με Σύκα και Baileys
Υλικά
- 4 αυγά, τους κρόκους
- 1 φλιτζ. τσαγιού ζάχαρη
- 1 γάλα εβαπορέ
- 1 φυτική κρέμα σαντιγί
- 2 σύκα σε μικρά κομμάτια
- 50 ml Baileys
- 1 βανίλια
- 100 γρ. ζαχαρούχο γάλα
- 200 γρ. γάλα για να χτυπήσουμε την κρέμα
Εκτέλεση
- Χτυπάμε τη ζάχαρη, τη βανίλια, τα αυγά και τα σύκα στο μίξερ ώσπου να αφρατέψουν, περίπου 5 λεπτά.
- Σε άλλο μπολ χτυπάμε τη φυτική κρέμα με το γάλα και το Baileys μέχρι να στέκεται.
- Ενώνουμε τα δύο μέρη χτυπώντας στη χαμηλή ταχύτητα στο μίξερ.
- Σε ένα τρίτο μπολ χτυπάμε το παγωμένο εβαπορέ (το έχουμε αφήσει στην κατάψυξη για 2-3 ώρες), με το ζαχαρούχο γάλα μέχρι να γίνουν κρέμα.
- Μετά ενώνουμε με το υπόλοιπο μίγμα και ανακατεύουμε στο μίξερ σε χαμηλή ταχύτητα.
- Το βάζουμε ύστερα σε εμαγέ ή σε φόρμα παγωτού και το βάζουμε στην κατάψυξη.
- Σερβίρουμε με κομματάκια σύκου.
Τάρτα Σφολιάτα με Καραμελωμένα Σύκα
Υλικά
- 1 φύλλο σφολιάτας
- 500 γρ. σύκα
- 150 γρ. βούτυρο αγελάδος
- 100 γρ. ζάχαρη
- 1 βανίλια
- λίγο βούτυρο για την ταρτιέρα
Εκτέλεση
- Κόβουμε τα σύκα στα 4, μαζί με τη φλούδα τους.
- Τα στρώνουμε σε ένα μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι και προσθέτουμε τη ζάχαρη, το βούτυρο σε κυβάκια και τη βανίλια.
- Σε δυνατή φωτιά, τα σοτάρουμε γυρνώντας τα απαλά, για να μη διαλυθούν, μέχρι να λιώσει η ζάχαρη και να γίνει σιρόπι.
- Αφήνουμε τα σύκα να κρυώσουν.
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200°C.
- Βουτυρώνουμε μια στρογγυλή ταρτιέρα και στρώνουμε τη σφολιάτα.
- Μεταφέρουμε στη σφολιάτα τα σύκα και τα στρώνουμε ωραία. Περιχύνουμε με το σιρόπι τους.
- Ψήνουμε για 30'-40' περίπου, μέχρι να ροδίσει η σφολιάτα.
- Είναι νοστιμότερη ζεστή.