Υλικά
Υλικά
4 φιλέτα χριστόψαρου (2 ψάρια)
1 φλιτζ. Μαυροδάφνη
1 φλιτζ. ξηρό λευκό κρασί
25 cl φρέσκια κρέμα γάλακτος
1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
Σαφράνι (5-6 στίγματα)
Αλάτι, άσπρο πιπέρι
Για τη σάλτσα roux
20 γραμ. φυτίνη
20 γραμ. άσπρο πιπέρι
Παρασκευή
Βάζουμε στην κατσαρόλα τα δύο κρασιά, το κρεμμύδι και το αλατοπίπερο.
Αφήνουμε το μίγμα να βράσει σε δυνατή φωτιά 3 λεπτά και μετά προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος και το σαφράνι και ανακατεύουμε με το σύρμα.
Αφήνουμε να σιγοβράσει για 10 λεπτά.
Προσθέτουμε τη σάλτσα roux, ανακατεύουμε πάλι με το σύρμα και αφήνουμε άλλα 2 λεπτά, μέχρι να δέσει.
Περνάμε από κωνικό σουρωτήρι.
Η σάλτσα πρέπει να έχει σχετικά παχιά σύσταση και όμορφο, βαθύ χρυσαφί χρώμα.
Τηγανίζουμε τα ψάρια στο βούτυρο και σε δυνατή φωτιά, περίπου 5 λεπτά από την κάθε πλευρά, προσέχοντας να μην παραψηθούν.
Ξαναζεσταίνουμε τη σάλτσα και σερβίρουμε ως εξής πρώτα καλύπτου¬με την επιφάνεια του πιάτου με τη σάλτσα και μετά τοποθετούμε από πάνω το ψάρι.
Στολίζουμε με κάποιο φρέσκο μυρωδικό (άνηθο, μαϊντανό, ξινολάπαθο ...
).
Σημείωση: Για ακόμα πιο προχωρημένες γεύσεις, ψήστε τα ψάρια σε κάρβουνα από κληματόβεργες.